Bygg- och anläggningsprogrammet

Anläggningsfordon

Om inriktningen

Inriktningen passar dig som vill arbeta med vägarbeten, grävning och dränering. Du får lära dig att köra de fordon som används vid byggen och anläggningsarbeten, exempelvis grävmaskin och hjullastare. Vill du studera vidare kan du kombinera olika kurser för grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.

Elever vid grävmaskin
Viskastrandsgymnasiet

APL

På inriktningen anläggningsfordon ingår minst 15 veckors APL som är fördelade på år 2och 3. Där kan du få prova på praktiska arbetsmoment i vår profession inom såväl bygg som industri.

Där får du erfarenhet som du har nytta av i ditt framtida yrkesliv. Där har du också möjligheter att knyta kontakter med framtida arbetsgivare.

DET HÄR LÄSER DU

Inriktningen är både teoretisk och praktisk och passar dig som vill ha ett praktiskt jobb i framtiden. Du läser teoretiska ämnen, i små klasser, i kombination med studiebesök och arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Yrkesmöjligheter

Arbetsmarknaden ser god ut och du har en mycket stor chans till att få jobb direkt efter gymnasiet. Efter tre år är du redo att söka jobb som anläggningsmaskinförare eller maskinförare. Vill du studera vidare kan du kombinera olika kurser för grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Anläggningsmaskinförare
Anläggningsarbetare
Egenföretagare

Beläggningsarbetare
Väg- och anläggningsarbetare

Grävmaskinist

”Häftig känsla första gången man fick sätta sig och köra en tretonnare!”

Simon

ANLÄGGNINGSFORDON

På denna inriktning får du kunskaper i markarbeten så som vägarbeten, grävning och dränering. Du får lära dig att köra de fordon som används vid byggen och anläggningsarbeten, t ex grävmaskin och hjullastare.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Simulator för grävmaskin

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Parkerade grävmaskiner