Bygg- och anläggningsprogrammet

Mark & anläggning

Om inriktningen

Drömmer du om ett självständigt yrke där du är efterfrågad på arbetsmarknaden? Inriktningen ger dig kunskaper inom markarbeten för vägar, husgrunder, gröna ytor, ledningsbyggnad och plattsättning.

Bild på plattor
Anläggningsförare framför grävmaskin

APL

På inriktningen Mark & anläggning ingår minst 15 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande) i årskurs två och tre. På praktiken får du prova på olika arbetsmoment som ingår i vår profession. Där får  du erfarenheter som du har nytta utav i ditt framtida yrkesliv samt chans till att knyta kontakter med företag i branschen.

DET HÄR LÄSER DU

Du läser teoretiska ämnen, i små klasser, i kombination med studiebesök och arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det finns goda möjligheter till specialisering under utbildningen.

Yrkesmöjligheter

Du kommer att lära dig om framtidens yttre miljöer som att anlägga park och trädgård, men även olika typer av markarbeten som stensättning, plattsättning och ledningsbyggnad. Vill du studera vidare kan du kombinera olika kurser för grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Stensättare
Anläggningsarbetare
Egenföretagare

Rörläggare
Inredare
Väg- och anläggningsarbetare

Foto från en byggarbetsplats

Det roligaste uppdraget jag haft hittills var att vara med och bygga ett stort hus i Göteborg med många inblandade. Jobbet i sig är roligt, men det är ju gubbarna man gillar.

Robin
Foto på armeringsjärn

MARK & ANLÄGGNING

Här får du kunskaper i markarbeten för vägar, husgrunder, gröna ytor, lednings-byggnad och plattsättning.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Foto på verktyg för anläggare