Om inriktningen
Vill du få saker att fungera? Gillar du både datorteknik och elektroteknik? Då kan inriktningen automation på El- och energiprogrammet vara något för dig. Du blir specialiserad på planering, installation, drift och underhåll av olika automatiserade system.
APL
På inriktningen automation har du APL både i år 2 och år 3.
I årskurs 2 är du ute på praktik 5 veckor tisdag-torsdag, både höst- och vårtermin. I årskurs 3 är du ute på praktik 6 veckor måndag-torsdag både höst- och vårtermin.
Inom automationsindustrin jobbar du exempelvis med byggnation och idrifttagning av automatiserade tvätterier, lamineringsmaskiner, energibesparingar på industrier och fastigheter, styrskåpsbyggnationer och
tillverkning av robotceller.
DET HÄR LÄSER DU
Du läser en varierad utbildning och lär dig om planering, installation och drift av automatiserade produktionssystem. Du får också kunskaper om att underhålla industribyggnader och maskiner.
Yrkesmöjligheter
Efter utbildningen har du kunskaper att arbeta med automatiserande produktionssystem. Framtida anställningsområden är automationstekniker, industrielektriker, resemontör, servicetekniker, processtekniker, mekatroniker.
Exempel på yrken efter gymnasiet
Industrielektriker
Resemontör
Mekatroniker
Processtekniker
Servicetekniker
“Det är en bra känsla när man äntligen programmerat rätt och allting funkar!”
Jack
AUTOMATION
Här får du kunskaper om elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik, med specialisering på planering, installation, drift och underhåll av olika automatiserade system.
HÖGSKOLEBEHÖRIGHET
På denna inriktning kan du välja särskild behörighet och läsa kurserna svenska 2, svenska 3, engelska 6 och matematik 2a inom dina 2500 poäng.
Inriktningen finns på:
Inte rätt inriktning för dig?
Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!
“I framtiden vill jag jobba som resemontör.”
Liam