Handels- och administrations-programmet

Handel och service

Om inriktningen

Vill du arbeta med inköp eller försäljning? Handel och service är en teoretisk utbildning med värdefull APL som ger dig praktiska erfarenheter. Den omfattar e-handel, försäljning och logistik, marknadsföring och produktkunskap, branschkunskap, kundservice och affärsutveckling i olika former.

Det är fokus på företagande och entreprenörskap i utbildningen och under ett år kommer du att starta, driva och avveckla ett UF-företag där du får lära dig allt du behöver veta om företagande.

På alla profiler kan du kombinera dina studier med idrottsutbildning NIU eller LIU.

Ung kvinna visar t-shirt för kund i klädbutik.

DET HÄR LÄSER DU

Under dina tre år hos oss varvar du kurser inom bland annat företagsekonomi, inköp, logistik och service. Utbildningen präglas av entreprenörskap och du tränas på många sätt att tänka nytt och våga prova. Vi samarbetar med Borås ledande E-handelsföretag samt både mindre och större butiker runt omkring Borås. Det gör att du kommer att få ta del av inspirerande föreläsningar och möten med människor som lyckats inom försäljning och servicebranschen.

Under ett år driver du och dina klasskamrater ett UF-företag, där du får lära dig att starta, driva och avveckla ett riktigt företag, vilka arbetsuppgifter som ingår i de olika yrkesrollerna och hur man bör agera kring produktutveckling, försäljning, ekonomi och marknadsföring.

Ung kvinna hjälper kund i skoaffär.

APL

Vill du utbilda dig inom butiksförsäljning, e-handel, logistikflödet eller kanske B2B? APL-perioderna som oftast fördelas på 1 vecka i åk 1, och två längre perioder under åk 2 och 3, ger dig möjlighet att välja det som intresserar dig mest.

Skolan samarbetar med framgångsrika företag i Boråstrakten, för att du ska få utveckla dina kunskaper och få ett så brett kontaktnät som möjligt.

Läs mer om APL

lärling

Den här inriktningen kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Den här inriktningen kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Yrkesmöjligheter

Handel och service ger dig kunskap inom inköp, produktsortiment och ger dig en övergripande kunskap om hur ekonomi på ett företag ska skötas. Utbildningen genomförs i ett nära samarbete med näringslivet och du får möjlighet att vara på flera arbetsplatser under gymnasiet. Självklart kan du även kombinera kursvalen så att du får grundläggande högskolebehörighet.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Butikssäljare
E-handelssäljare
Inköpsassistent

Egen företagare
Logistikadministratör
Säljare B2B

PROFILER PÅ PROGRAMMET

e-handel och logistik

Profilen passar dig som vill arbeta med e-handel eller annan försäljning. Du läser försäljning och logistik, marknadsföring och produktkunskap, branschkunskap, kundservice och affärsutveckling i olika former. Borås är ledande inom Sveriges e-handel vilket innebär att du har många företag att välja på när du ska göra APL. Idag sker ofta dialogen med kunderna på nätet och i sociala mediekanaler och du får en anpassad utbildning inom försäljning och kundfokus. Efter utbildningen är du redo att arbeta med försäljning, e-handel och logistik. Du har grundläggande kunskaper inom företagsekonomi såsom budget, bokföring och bokslut.

Du kan välja att läsa profilen som lärling.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

Genom att välja engelska 6 och svenska 3/svenska som andraspråk 3 får du grundläggande högskolebehörighet och kan söka direkt till flera utbildningnar på högskola och universitet.

profilen finns på:

Ung man plockar iordning skokartonger på ett lager

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

”Jag har redan under utbildningen fått jobb. Börjar på ett företag som säljare direkt efter gymnasiet i vår”

Philip, inriktning Logisitik och E-handel

.