Hantverksprogrammet

Florist

om inriktningen

2020-talets florister arbetar med mycket mer än bara blommor och växter. Kunskaperna som du får på floristutbildningen skattas högt i flera branscher. Här vävs kunskaper om blommor, växter, teknik och kreativt skapande ihop med säljkunskaper, exponering, materialkunskap och entreprenörskap.

I skolans egen blomsterbutik Stjärnblomster får du träna såväl exponering som säljteknik. Vi öppnar dörrarna ibland och du får möjlighet att sälja dina vackra buketter till uppskattande kunder.

På denna inriktning kan du kombinera dina studier med idrottsträning NIU eller LIU.

Ung florist binder bukett

Det här läser du

Under dina tre år på programmet kommer du lära dig mycket om design, färg, form och olika tekniker. Du kommer få göra buketter, dekorationer, brudbuketter och stora arrangemang till scener och evenemang. Eftersom skolan ligger nära en av Sveriges bästa blomstergrossister kommer du också göra många besök där och se hur inköp av blommor och växter går till.

Exponering av varor i butik och skyltfönster, är annat du tränar. Dessutom lär du dig färglära och arbetar en del med inredningsdesign. Många florister startar eget eller arbetar i mindre företagg och därför får du möjligheten att starta ett eget företag genom UF (ung företagsamhet) under ett av dina år på gymnasiet, för att träna din entreprenöriella sida.

Ung florist visar kund en bukett

APL

På Floristprogrammet, som vi ibland kallar det i dagligt tal, är APL en värdefull tillgång och ett väldigt roligt sätt att lära sig mer om yrket. Du får möjlighet att testa olika yrkesroller och knyta värdefulla kontakter inför kommande yrkesliv

De 15 veckorna är oftast uppdelade på en period på några veckor varje läsår. Du träffar en handledare som vägleder och utbildar dig på plats i till exempel en blomsterbutik, handelsträdgård eller som hotellflorist.

Läs mer om APL

 

lärling

Den här inriktningen kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Den här inriktningen kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Yrkesmöjligheter

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt i en blomsterbutik, på en handelsträdgård, i en inredningsbutik eller varför inte som hotellflorist. Mycket kunskap inom design, färglära, formgivning och exponering gör att våra elever är eftertraktade även inom andra branscher såsom färg- och tapetbutiker, inredningsbutiker, möbelbutiker och som butikskommunikatörer.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Butiksflorist
Butiksplanerare
Bröllopskoordinator
Egen företagare
Homestylist

Hotellflorist
Inredare
Säljare inom blomster- eller inredningsbranschen

utsidan av blomsterbutik
Kvinna skriver på dator och man väljer bland olika färg- och tygprover.

Florist

Tänk att få möjligheten att förgylla ett älskandes pars bröllopsdag med vackra blommor i håret, i handen och på borden! Eller hjälpa en sörjande familj inför begravningen med alla dekorationer i kyrkan. Det är verkligen världens vackraste yrke, ingen dag är heller den andra lik. Säsongerna växlar och så gör blomstermaterialet, på så sätt blir varje dag unik. Det är verkligen världens vackraste yrke!

Du kan välja att läsa inriktningen som lärling.

högskolebehörighet

Välj engelska 6 och svenska3/svenska som andraspråk inom ditt individuella val så får du grundläggande högskolebehörighet och kan direkt efter gymnasiet söka flera olika program på högskola och universitet.

Inriktningen finns på:

Brud håller brudbukett

”det är det bästa valet jag har gjort i mitt liv. idag har jag en egen blomsterbutik och bara älskar det.”

Julia, tidigare elev på inriktning Florist

Kvinna binder krans av gröna blad.
För dig med höga ambitioner och känsla för design, växter och inredning.
Kvinna binder bukett.
Du arbetar med årstidens blommor och växter.
inredning med gröna växter på restaurang.

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Man arbetar med skisser, modeller, färg- och materialprover.
Som florist får du även kompetens inom design, inredning och formgivning.
Tum med inredning av möbler, tavlor och växter.
Du lär dig att inreda olika miljöer som privata bostäder till offentliga miljöer.