Här har vi samlar några av de vanligaste frågorna innan gymnasiestarten. Har du fler frågor? Kontakta din SYV!
Vilka poäng som krävs är olika från år till år. Det beror helt enkelt på hur många elever som söker och vilka poäng de har. Tidigare antagningsstatistik hittar du på antagningsenheten.
Det beror på vilket program du söker. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.
Nej, du behöver inga förkunskaper för att gå ett yrkesprogram. Däremot behöver du ett intresse för att lära dig mer om just det program du valt att gå.
Skolan har oftast undervisning mellan klockan 08.00 och 17.00 varje dag. Hur långa dagarna är för respektive klass varierar.
Skolbusskort för bussresor ges till dig som bor i Borås stad och/eller studerar på en gymnasieskola i Borås kommun. Endast du som ansöker om ett kort kan få det.
För att få skolbusskort från Borås Stad ska du vara folkbokförd i Borås, inte ha fyllt 20 år och inte ha inackorderingstillägg.
Du som är folkbokförd i en av kommunerna Bollebygd, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda och studerar på en gymnasieskola i Borås Stad kan ansöka om skolbusskort. Är du folkbokförd i en kommun utanför Boråsregionen men studerar på någon av Borås gymnasieskolor kontaktar du först din hemkommun. Läs mer om skolbusskort här.
Ja, ogiltig frånvaro skickas samma dag till föräldrarnas e-postadress och via sms så länge eleven är omyndig. Men för att få avisering om frånvaro måste du som vårdnadshavare gå in i IST och skriva in dina kontaktuppgifter. Föräldrar med barn under 18 år kan alltid gå in och själva se sina barns totala frånvaro i IST.
Alla våra program kan ge grundläggande behörighet för vidare studier. För att kunna söka till yrkeshögskola, högskola eller universitet krävs det dessutom att du har en gymnasie- eller yrkesexamen. Utöver det, kan det ibland även krävas särskild behörighet, det vill säga speciella förkunskaper i form av olika kurser. Dessa kan då vara exempelvis mer matematik, naturvetenskapliga ämnen eller språk. Du måste titta på den utbildningen du är intresserad av och se vad just den kräver i form av behörighet.
I de flesta av våra program är första året ett grundår där du får insikt i vilka inriktningar som finns inom programmet, samt vilka yrken du kan välja. I slutet av årskurs 1 gör du sedan ett inriktningsval och läser en specifik inriktning år 2 och 3. Hantverks-, estetiska och industritekniska programmet är undantag. Dit söker du och påbörjar din inriktning direkt i åk 1. Detta gäller även om du väljer lärlingsutbildning, då börjar du på din inriktning direkt.
Du har möjlighet att söka till NIU eller LIU genom vissa utbildningar på skolorna. De som antas, garanteras flera träningspass varje vecka. Olika idrotter har olika ansökningstider. Läs mer om NIU/LIU.
Nej, du får inga körkort på fordon- och transport. Du har möjlighet att ta körkort ifall du efter år 1 börjar på inriktningen transport.
Du hittar alla kursplaner under respektive program, inriktning eller profil..
På alla yrkesprogram ingår det minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande och innebär praktiskt arbete ute på olika företag eller verksamheter.
Den största skillnaden är att du som lärling är ute på ett företag minst hälften av din gymnasietid. Det betyder i praktiken att du endast är inne i skolan och läser de gymnasiegemensamma ämnena, viss yrkesteori och sedan gör alla praktiska kurser ute på ett företag. Man utgår från samma kursplan och du får samma behörigheter som på ett skolförlagt program. Läs mer om Lärling.
Inom din gymnasieutbildning väljer du valfria kurser om 200 poäng. Det betyder att du själv får välja vad du vill läsa. Du kan välja specialiseringskurser inom ditt yrke, eller läsa någonting helt annat som du är intresserad av.
På flera gymnasieprogram får du möjlighet att läsa kursen Entreprenörskap och företagande. Där brukar UF ingå. Då arbetar du tillsammans med dina klasskamrater och startar ett eget företag. Ni får olika roller och ansvar. Tillsammans går ni genom alla faser och bygget upp ett företag utifrån era egna idéer. Kursen ingår i flera program och kan annars oftast väljas till.