Om inriktningen
Du lär dig att klä olika sorters byggnaders tak och fasader med plåt. Montering av regnvattensystem och säkerhetsanordningar samt viss målning och rengöring. Arbetet utförs ofta utomhus men varvas med bearbetning av plåt i verkstadsmiljö.
APL
På inriktningen byggnadsplåtslageri ska alla elever genomföra delar av sin utbildning på en arbetsplats. Detta kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du är då ute ca 12 veckor i åk 2, med start v48 efter en grundutbildning inne på skolan. I åk 3 så är du ute ca 24 veckor uppdelat i två omgångar med arbete inne i skolan där emellan. Under praktiken får du värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom just det yrke som du är intresserad av. Du har dessutom möjlighet att skaffa kontakter inom just den bransch där du vill arbeta i framtiden.
DET HÄR LÄSER DU
Du får tillgång till en bygghall och lär dig yrket av erfarna pedagoger. Du läser teoretiska ämnen, i små klasser, i kombination med studiebesök och arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Yrkesmöjligheter
Arbetsmarknaden ser god ut och du har en mycket stor chans till att få jobb direkt efter gymnasiet. Efter avlagd examen är du en kreativ och praktisk resurs inom plåtslageri med kunskaper inom både problemlösning och utförande. Framtida anställningsområden är egen företagare eller anställd som byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare. Vill du studera vidare kan du kombinera olika kurser för grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.
Exempel på yrken efter gymnasiet
Byggnadsplåtslagare
Ventilationsplåtslagare
Ventilationsmontör
Egenföretagare
“Jag tackar och bockar!”
William
BYGGNADSPLÅTSLAGERI
Här får du kunskaper i byggnads- och ventilationsplåtslageri för att förse byggnader med ett yttre klimatskydd och ett fungerande inneklimat, i en kombination av design och teknisk funktion. Klä olika sorters byggnaders tak och fasader med plåt. Montering av regnvattensystem, säkerhetsanordningar, målning, och rengörning varvas ofta med bearbetning av plåten i verkstadsmiljö.
HÖGSKOLEBEHÖRIGHET
Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.
Inriktningen finns på:
Inte rätt inriktning för dig?
Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!