Bygg- och anläggningsprogrammet

Husbyggnad

Om inriktningen

Är du intresserad av den praktiska delen av byggnation och att lära dig skapa? Då kan inriktningen husbyggnad på bygg- och anläggningsprogrammet vara något för dig.

Inriktningen ska ge dig kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även av broar och andra anläggningskonstruktioner.

Elev och handledare vid såg.
Plattsättning

APL

På inriktningen husbyggnad ska alla elever genomföra delar av sin utbildning på en arbetsplats. Detta kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du är då ute ca 12 veckor i åk 2, med start v48 efter en grundutbildning inne på skolan. I åk 3 så är du ute ca 24 veckor uppdelat i två omgångar med arbete inne i skolan där emellan. Under praktiken får du värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom just det yrke som du är intresserad av. Du har dessutom möjlighet att skaffa kontakter inom just den bransch där du vill arbeta i framtiden.

DET HÄR LÄSER DU

Det finns många vägar att gå inom inriktningen och du kommer att arbeta praktiskt i skolan bygghall, men även ute på APL, arbetsplatsförlagt lärande där du lär känna personer i branschen.

Yrkesmöjligheter

Arbetsmarknaden ser god ut och det finns stora möjligheter till jobb direkt efter gymnasiet. Du kan till exempel bli snickare, murare, plattsättare, golvläggare eller betongarbetare. Vill du studera vidare kan du kombinera olika kurser för grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Plattsättare
Murare
Snickare
Egenföretagare

Betongarbetare
Ställningsbyggare
Golvläggare
Undertaksmontör

Elever som bygger stommar.

“Praktiken är viktig – det är då man har möjlighet att knyta kontakter inför framtiden.”

Natalie

HUSBYGGNAD

Här får du kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler. Inom inriktningen finns även många möjligheter till specialisering.

Högskolebehörighet

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Byggelev

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Elev som murar