Bygg- och anläggningsprogrammet

Måleri

Om inriktningen

Du som är både händig, vill jobba praktiskt och gillar färg och form passar bra som målare. Yrket innebär mycket kontakt med kunder som du möter när du är ute på jobb på skolor, kontor och industrier eller hemma i någons bostad. Du lär dig att tapetsera, sätta väggbeklädnad och att måla både inomhus och utomhus och får kunskap om olika material och färg.

Foto på målarpenslar
Elev som samtalar med handledare

APL

När man börjar på inriktning måleri i åk 2 så skrivs man över till att vara lärling. Det innebär att när man börjar hösten åk 2 så är man inne på skolan fram till höstlovet v.43. Vecka 45 är man i skolan måndag och tisdag, för att sedan vara ute på APL onsdagar, torsdagar och fredagar.

I årskurs 3 är du ute på APL måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar. Utbildningen sker mestadels på företag i Borås men även i kranskommunerna. Vi försöker att placera eleverna så nära sina hem som möjligt.

DET HÄR LÄSER DU

Du får lära dig förbereda väggarna på rätt sätt genom tvätt, slipning och spackling samt färgsättning samt att hantera mönsterpassning av tapeter.

Yrkesmöjligheter

Efter utbildningen är du väl förbered för en framtid inom bygg- och anläggning med fokus på måleri. Du kan exempelvis börja arbeta som byggnadsmålare, dekorationsmålare eller säljare inom färghandeln. Vill du studera vidare kan du kombinera olika kurser för grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Byggnadsmålare
Dekorationsmålare
Egenföretagare

Säljare inom färghandel
Terminal- och lagerarbetare

Elev som rollar lim på en tapet

OBS! Nymålat!

MÅLERI

Här får du kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Bild på en målad gubbe

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Målare står vid ett bord och pratar