Bygg- och anläggningsprogrammet

Mark och
anläggning

Om inriktningen

Drömmer du om ett självständigt yrke där du är efterfrågad på arbetsmarknaden? Inriktningen passar dig som vill arbeta med vägarbeten, schaktning och dränering. Du får lära dig att köra de fordon som används vid byggen och anläggningsarbeten, exempelvis grävmaskin och hjullastare. Du förbereds för ett brett, varierande och omväxlande yrke. Vill du studera vidare finns alla möjligheter till grundläggande högskolebehörighet och särskild högskolebehörighet.

Elev och lärare vid grävmaskin.

APL

På inriktningen mark och anläggning ingår minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) som är fördelade på år 2 och 3. Där får du prova på praktiska arbetsmoment inom bygg och anläggning.

På praktiken får du erfarenhet som du har nytta av i ditt framtida yrkesliv. Där har du också möjligheter att knyta kontakter med framtida arbetsgivare.

DET HÄR LÄSER DU

Inriktningen är både teoretisk och praktisk och passar dig som vill ha ett omväxlande jobb i framtiden. Du läser teoretiska ämnen riktade mot mark och anläggning i kombination med studiebesök och arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Du lär dig planering och utförande av olika markarbeten som till exempel ledningsbyggnad, grundläggning och stensättning. Arbetet utförs främst utomhus, både manuellt och med maskin. Det finns även möjlighet att specialisera sig inom till exempel asfaltering och järnväg.

Yrkesmöjligheter

Arbetsmarknaden ser god ut och du har en mycket stor chans till att få jobb direkt efter gymnasiet. Efter tre år är du redo att söka jobb som anläggare eller maskinförare. Vill du studera vidare finns möjligheter till grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Anläggningsarbetare
Banarbetare
Beläggningsarbetare


Egenföretagare
Maskinförare
Stensättare

“Häftig känsla första gången man fick sätta sig och köra en tretonnare!”

Simon

Mark och anläggning

På denna inriktning får du kunskaper i markarbeten för vägar, husgrunder, gröna ytor, ledningsbyggnad, dränering och plattsättning.

Du får lära dig att köra de fordon och maskiner som används vid byggen och anläggningsarbeten, t ex grävmaskin och hjullastare.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!