Design-
programmet

OM PROGRAMMET

Designprogrammet är en av Skolverket godkänd särskild variant inom Estetiska programmet. Här får du bästa möjliga förutsättningar för att studera design på hög nivå. Godkänt färdighetsprov och betyg C i Bild krävs. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Var därför noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval.

PROGRAMMET FINNS PÅ:

Ett gäng pennor vilar på en teckning.

UNDER DINA TRE ÅR

Viljan att göra verklighet av dina idéer är den enskilt viktigaste egenskapen för dig som vill studera på Designprogrammet. Du får träna upp din kreativa förmåga och genom utmanande designarbeten inom olika områden utvecklas du mot ett eget formspråk. Du får t ex arbeta med mode- och produktdesign samt formgivning med material som textilier, keramik, silver och glas. Du har också möjlighet att utveckla kunskap inom digitala verktyg och i entreprenörskap samt delta i UF, Ung Företagsamhet. Utöver detta kan du fördjupa dina språkkunskaper och förbereda dig för studier och arbete utomlands.

Framtidsmöjligheter

Design är ett utmärkt program att börja på om du vill skapa dig en framtid som till exempel mode- och textildesigner, produktdesigner, arkitekt, art director, grafisk formgivare eller som entreprenör inom dessa områden. Kunskaperna du får här ger dig behörighet för att kunna studera vidare på högskola och universitet, både i Sverige och utomlands.

färdighetsprov

När du söker till Designprogrammet kommer du bli erbjuden att göra ett färdighetsprov. Här testas dina kunskaper och vi får möjligheten att lära känna dig. Färdighetsproven kommer under VT 2021 att ske på distans på grund av rådande pandemi. Du som söker, kommer att få mer information hemskickad i februari.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde.

För Designprogrammet är det obligatoriskt att göra färdighetsprovet.

En elev ritar på ett digitalt verktyg.

högskolebehörighet

När du har klarat och är godkänd på gymnasieprogrammet har du en gymnasieexamen med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Under din studietid på gymnasiet kommer du att få information om vilka kurser som dina framtida utbildningar kräver. Det finns viss möjlighet att läsa till för särskild behörighet genom dina Individuella kursval (200p) och beroende på vilka profilval du gör. Din studie- och yrkesvägledare kan ge dig mer information.

En kille med glasögon poserar framför kameran.

”På design­programmet har jag verkligen låtit min fantasi flöda!”

Elev på Designprogrammet