El- och energiprogrammet

Elteknik

Om inriktningen

Gillar du teknik, är noggrann och vill jobba med människor? Då kan inriktningen elteknik vara något för dig.

Går du den här inriktningen tränas du i att utföra olika typer av praktiska elinstallationer i bostäder och i industrin. Du lär dig om inbrottslarm och brandlarm, hur du bygger ett lokalt datanät, hur du läser och skapar ritningar och scheman samt hur du felsöker.

En hög av kablar
Elev som använder multimeter

APL

På inriktningen elteknik har du APL både i år 2 och år 3.

I årskurs 2 är du ute på praktik 5 veckor tisdag-torsdag, både höst- och vårtermin. I årskurs 3 är du ute på praktik 6 veckor måndag-torsdag både höst- och vårtermin.

Du är för det mesta ute  på elinstallatörsfirmor, men det kan förekomma att du får praktik på larmfirmor och säkerhetsfirmor.

DET HÄR LÄSER DU

Du läser ämnen som ellära, elektroteknik, styrteknik och installationsteknik. Under utbildningen lär du dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och tv- och datanät.

Kopplingsschema

Yrkesmöjligheter

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. Du kan söka jobb som elektriker eller larmtekniker alternativt bli anställd som lärling hos en elinstallatör.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Elektriker
Lärling hos elinstallatör

Larmtekniker

Mitt jobb är verkligen omväxlande, jag gör allt möjligt. Ena dagen är det brandlarm, den andra drar jag rör, sätter upp uttag eller jobbar med belysningsstolpar.

Christoffer

ELTEKNIK

Här får du kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, larm samt tv- och datanät.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet. 

Inriktningen finns på:

Elteknik

Elev som reparerar en lampknapp

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Jag ville läsa något som intresserade mig och som jag kunde börja jobba med direkt efter gymnasiet. När jag började på elprogrammet blev jag mer motiverad, det var kul att jobba praktiskt.

Caspian