Estetiska
programmet

Se alla inriktningar

Om programmet

På det Estetiska programmet övar du upp din förmåga att uttrycka dig och utvecklar din talang för skapande och inlevelse. Du förbereds för att studera vidare på hög nivå inom ditt område. Samtidigt får du en bred behörighet till högskolor och universitet och kan söka dig till yrken inom samhällsvetenskapliga områden.

Du kan välja mellan inriktningarna Bild och formgivning, Dans, Musik samt Film och teater. Som en del i antagningsprocessen till det Estetiska programmet har alla som söker möjlighet att göra ett färdighetsprov. Där bedöms dina kunskaper och färdigheter i relevanta ämnen.

En tjej målar på en canvasduk.

Under DINA tre år

Kreativitet och skapande är centrala inom alla inriktningarna och du får analysera och arbeta med uttryck inom olika konstarter för att utveckla din egen talang. Utbildningen ger dig möjlighet att samverka med andra estetiska områden och med kunskapsområden där estetiken har en framträdande roll, som kulturvetenskap, historia, språk, teknikutveckling och kommunikation. En viktig del i din utveckling är att visa upp ditt arbete inför publik. Därför medverkar du aktivt vid utställningar och framträdanden som du planerat tillsammans med övriga esteter.

FRAMTIDSMÖJLIGHETER

Utbildningen ger dig en allsidig träning i det estetiska hantverket. Du får möjlighet att utveckla både dina färdigheter och din analytiska förmåga. Utbildningen ska också göra dig medveten om juridiska och etiska frågor om yttrandefrihet och upphovsrätt i kulturutövande och i kommunikation med publik. Exempel på yrken du kan söka dig till efter fortsatta studier är skådespelare, musiker, dansare, konstnär, regissör, ljudtekniker, fotograf, grafisk formgivare eller producent. Dina studier gör dig även väl förberedd för vidareutbildning inom humanistiska och samhällsvetenskapliga områden på högskola och universitet.

En elev skapar en form av lera.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

När du har klarat och är godkänd på gymnasieprogrammet har du en gymnasieexamen med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Under din studietid på gymnasiet kommer du att få information om vilka kurser som dina framtida utbildningar kräver. Det finns viss möjlighet att läsa till för särskild behörighet genom dina Individuella kursval (200p) och beroende på vilka profilval du gör. Din studie- och yrkesvägledare kan ge dig information.

Bild på fem dansare mitt i en danslektion.

“Att få syssla med sitt intresse samtidigt som man får en högskole-förberedande utbildning är fantastiskt. Att dessutom få lära känna personer som har samma intresse är utvecklande!”

Benjamin Loubelo