Estetiska programmet

Musik

OM INRIKTNINGEN

Känner du ett intresse och en passion för musik och för att spela/skapa musik tillsammans med andra? Vill du bli bättre på ditt instrument eller din sång och lära dig spela och sjunga tillsammans, eller producera musik med dator och i studio? På musikinriktningen tränar vi färdigheterna under hela skolveckan samtidigt med övriga
studier.

TRE SPÅR

Under varje inriktning finns det tre olika spår att välja mellan. Detta för att du ska kunna vara med och påverka din utbildning i största möjliga mån. Beroende på vilka kursval du gör kan du välja att antingen fördjupa dig inom inriktningen, bredda dina estetiska kunskaper eller välja till fler teoretiska ämnen.

Gittarrer, piano och mikrofoner på stativ.

Vilket spår passar dig?

MUSIK – FÖRDJUPNING

Musiker/musikproduktion

För dig som vill fördjupa dina musikkunskaper. Du får lektioner på ditt huvudinstrument, spela i ensemble, lära dig kompa på gitarr eller piano, musikteori, lära dig att producera musik i datorn. Du får möjligheten att utvecklas som musiker antingen för studion eller för att stå på scen. Du lär dig att sköta ljudet för livekonsert men också för inspelning i studio.

Till år ett ska du välja Musikproduktion 1.

MUSIK – BREDD

Artist

Att vara artist innebär ofta så mycket mer än att bara kunna behärska sin röst. Tack vare att vi har flera estetiska inriktningar på skolan så finns det en unik möjlighet för dig att även få utveckla flera av de andra färdigheter som kommer krävas av dig som framtida artist. Du får lektioner på ditt huvudinstrument, spela i ensemble, lära dig kompa på gitarr eller piano, musikteori och vi erbjuder kursen som låter dig prova på dans och teater.

Till år ett ska du välja Dansorientering.

Musik – Samhäll

Merit

I detta spår får du med kurser som ger dig extra meritpoäng och bredare behörighet samtidigt som du utvecklar dig inom musik.Du får lektioner på ditt huvudinstrument, spela i ensemble, lära dig kompa på gitarr eller piano, musikteori och du har möjligheten att välja till fler teoretiska ämnen som ger meritpoäng.

Till år ett ska du välja Moderna språk.

En tjejer mitt under ett sånguppträdande.

DET HÄR LÄSER DU

Tre år i kreativ miljö tillsammans med likasinnade innebär rika erfarenheter och förutom att bli en bättre musiker så lär du dig mycket om teamwork och ansvar. Ofta sker undervisningen i projektform där du tillsammans med elever både från din egen klass och från de övriga estetiska inriktningarna. Inriktningen musik ger dig fördjupade kunskaper i musik från olika tider och kulturer.

färdighetsprov

När du söker till någon av inriktningarna på Estetiska programmet kommer du bli erbjuden att göra ett färdighetsprov. Här testas dina kunskaper och vi får möjligheten att lära känna dig. Provet ser olika ut beroende på vilken inriktning du söker till. Färdighetsproven kommer under VT 2021 att ske på distans på grund av rådande pandemi. Du som söker, kommer att få mer information hemskickad i februari.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde.

För Designprogrammet är det obligatoriskt att göra färdighetsprovet.

EFTER GYMNASIET

Inriktningen Musik inom det Estetiska programmet ger dig de bästa förutsättningarna att utvecklas som sångare och instrumentalist samtidigt som du får högskolebehörighet och breda möjligheter att söka dig vidare.

Med andra ord är möjligheterna många!

LÅTER DET INTRESSANT?

Se poängplanen för vilka kurser som ingår i inriktningen.

Välkommen till Musik!

Inriktningen finns på:

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

En kille i en studio.

”Att få syssla med sitt intresse samtidigt som man får en högskole­förberedande utbildning är fantastiskt. Att dessutom få lära känna personer som har samma intresse är utvecklande.”

Benjamin Loubelo