Estetiska programmet

Film & teater

Om inriktningen

Med fokus på film och skådespeleri, inspirerande lärare och en modern teatersal och aula ger den här utbildningen dig alla förutsättningar för att utbilda dig vidare och skapa en en framtid inom film och teater. Du får skådespelarträning och möjlighet att fördjupa dina intressen inom film och teater. Du lär dig också att förmedla berättelser med film och
teaterkonstens alla medel.

TRE SPÅR

Under varje inriktning finns det tre olika spår att välja mellan. Detta för att du ska kunna vara med och påverka din utbildning i största möjliga mån. Beroende på vilka kursval du gör kan du välja att antingen fördjupa dig inom inriktningen, bredda dina estetiska kunskaper eller välja till fler teoretiska ämnen.

Vilket spår passar dig?

TEATER – FÖRDJUPNING

Film/skådespeleri

Lär dig grunderna i filmskapande och webbsändning. Du fördjupar dig även i skådespeleri för film, manus och teaterskapande.

Till år ett ska du välja Scenisk karaktär.

TEATER – BREDD

Musikal/musikdramatik

Här får du möjligheten att kombinera våra olika inriktningar dans, musik och teater. Om du vill satsa på att agera och sjunga samt på en musikalkarriär.

Till år ett ska du välja Dansorientering.

TEATER – Samhäll

Merit

Samtidigt som du utvecklar dig som skådespelare och scenkonstnär kan du välja teoretiska ämnen som ger meritpoäng stora valmöjligheter i dina fortsatta studier.

Till år ett ska du välja Moderna språk.

färdighetsprov

När du söker till någon av inriktningarna på Estetiska programmet kommer du bli erbjuden att göra ett färdighetsprov. Här testas dina kunskaper och vi får möjligheten att lära känna dig. Provet ser olika ut beroende på vilken inriktning du söker till. Färdighetsproven kommer under VT 2021 att ske på distans på grund av rådande pandemi. Du som söker, kommer att få mer information hemskickad i februari.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde.

För Designprogrammet är det obligatoriskt att göra färdighetsprovet.

DET HÄR LÄSER DU

Under utbildningen får du i flera kurser lära dig skådespeleri, film och teater. Men också skapa film, planera och framföra egna föreställningar. Genom hela utbildningen är samarbete ett nyckelord. Under ditt andra år genomför du en föreställning tillsammans med elever från andra inriktningar på det Estetiska programmet. I år tre fördjupar du dig konstnärligt i ditt Gymnasiearbete. Dessutom får du skapa en egen film eller föreställning som slutproduktion i årskurs 3.

EFTER GYMNASIET

Om du väljer att fortsätta med Film/Skådespeleri så går du
förmodligen på någon av landets folkhögskolor eller högskolor. Där använder du den breda grunden du lagt hos oss och börjar nu spetsa till din utbildning. Du kan även söka dig vidare till högre utbildning inom samhällsvetenskapliga områden men självklart också konstnärliga utbildningar och satsa vidare på ditt estetiska uttryck. Exempel på vanliga utbildningar: socionom, psykolog och lärare men också teaterskolor, filmskolor och utbildningar mot musikal.

LÅTER DET INTRESSANT?

Se poängplanen för vilka kurser som ingår i inriktningen.

Välkommen till Film och teater!

Inriktningen finns på:

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

”ATT få uttrycka sig på scen eller framför kameran är verkligen det roligaste jag vet!”

Elev på Film och teater