Fordons- och transportprogrammet

Se alla inriktningar

Om programmet

Det här programmet passar dig som är intresserad av tekniken i och kring olika motordrivna fordon och gillar att arbeta praktiskt. Utbildningen passar dig som vill lära dig mer om mekaniken och elektroniken som får moderna fordon att fungera. Du lär dig om tekniken i olika fordon samt att hantera transporter.

I slutet av årskurs 1 väljer du inriktning för år 2 och 3. Varje inriktning har ett begränsat antal platser. Om det är fler sökande än det finns platser görs ett urval utifrån elevernas betyg i årskurs 1.

Interiör i personbil
Elev som lackerar en bil

UNDER TRE ÅR

Under utbildningen får tillgång till den senaste tekniken och bilar från några av världens ledande bilföretag. Som elev erbjuds du stora övningsområden, moderna fordonshallar och fordon av många olika slag. Du får tillgång till personbilar, lastbilar, släp, truckar och hjullastare vilket ger utbildningen en mycket stor bredd.

FRAMTIDSmöjligheter

Utbildningen ger dig en allsidig träning inom en rad fordons- och transportbranscher, fordons funktion och konstruktion, reparation och service av fordon samt om transporter och hantering av gods på lager. Du lär dig även att använda de datasystem som krävs i yrken inom transport och fordonsbranschen och kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att få högskolebehörighet.

Personbil på lyft

högskolebehörighet

På fordons- och transportprogrammet har du möjlighet att lägga till kurser för grundläggande behörighet till högskola/universitet. Då väljer du högskolepaketet som ditt individuella val och läser svenska 2/svenska som andraspråk 2 och engelska 6 i årskurs 2 och svenska 3/svenska som andraspråk 3 i årskurs 3. Du gör ditt individuella val i slutet av årskurs 1.

Lastbil snett framifrån
Däck