Fordons- och transportprogrammet

Personbil

Om inriktningen

Har du ett stort fordonsintresse? En personbilsmekaniker arbetar med service, felsökning och reparation av personbilar.

Personbil upphissad i lift
Elever i fordonsverkstad

APL

På inriktning personbil kommer du gå ut på APL i årskurs 2, då kommer du att vara ute två dagar i veckan ena terminen.  I årskurs 3 så har du 4 dagar APL varannan vecka hela läsåret. Du har möjlighet att pröva på upp till tre olika företag för att se vad som passar dig.

Företag som vi för närvarande har elever på är Borås bil ( Volvo och Ford), Toveks (VW, Skoda och Audi), Hedinbil (Mercedes och Kia) och på flera olika Mekonomen, Autoexperten och Meecaverkstäder.

det här läser du

Du utbildas för en bransch som hela tiden utvecklas, vilket innebär att spännande utmaningar i arbetslivet väntar efter studenten.  På moderna fordon används avancerad diagnosteknik. Hybridteknik, nya typer av material och allt mer elektronik i bilarna kräver hög kompetens samt kvalitets- och säkerhetsmedvetenhet. Kundkontakter blir allt vanligare i personbilsmekanikernas arbete.

Yrkesmöjligheter

Inriktningen passar dig som vill jobba med service, felsökning och reparation av personbilar.

Utbildningen innehåller många praktiska kurser, men även teori så att du får en bra grund att stå på. Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta som personbilsmekaniker, reservdelstekniker eller kundmottagare.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Personbilsmekaniker
Kundmottagare

Reservdelstekniker
Personbilstekniker

Elev stående framför personbil

personbil

Här får du kunskaper inom service, felsökning och reparation av personbilar. På moderna fordon används avancerad diagnosteknik. Hybridteknik, nya typer av material och allt mer elektronik i bilarna kräver hög kompetens samt kvalitets- och säkerhetsmedvetenhet. Kundkontakter blir allt vanligare i personbilsmekanikernas arbete.

högskolebehörighet

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!