Fordons- och transportprogrammet

Transport

Om inriktningen

Inriktningen passar dig som vill bli yrkesförare. Du får under dina år varva teori och praktik på skolan men också ute på de företag som skolan samarbetar med. 

Lastbil under lastning
Två lastbilar parkerade bredvid varandra.

APL

Din APL- period börjar efter jullovet i årskurs 2 och då är du ute halva tiden ända fram till din examen.

I årskurs 2 är du ute onsdag till fredag och under årskurs tre är du ute måndag till torsdag. APL är en viktig pusselbit i din utbildning där du kommer i kontakt med arbetsplatskulturen och kanske till och med din kommande arbetsplats!

DET HÄR LÄSER DU

Här läser du trafikkunskap och transportsystem. Du lär dig att leda och kontrollera olika varu- och materialflöden på ett effektivt sätt. Inom inriktningen har du möjlighet att ta behörigheterna B (personbil), C (tung lastbil) och E (tungt släp) samt ett så kallat yrkeskompetensbevis som krävs för att får arbeta som lastbilsförare.

Yrkesmöjligheter

I jobbet som lastbilsförare transporterar du allt möjligt och det krävs specialkompetens för att köra lastbil och egenskaper som god förmåga till organisering och planering är bra i yrket. Lastning och lossning och att göra beräkningar på godsets vikt och volym ingår ofta i arbetet. För lastbilsförare är det ofta ett krav att kunna köra lastbil med släp, därför får du möjlighet att köra tung lastbil med släp. Efter utbildningen kan du söka jobb som timmerbilsförare, distributionsförare, kranbilsförare, miljöbilsförare.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Timmerbilsförare
Kranbilsförare

Distributionsförare
Miljöbilsförare

Lastbilsfront
Bilar som står parkerade på en gård

TRANSPORT

Här får du kunskaper inom trafikkunskap, transportsystem och logistik. Du lär dig att leda och kontrollera olika varu- och materialflöden på ett effektivt sätt.

högskolebehörighet

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Lastbil

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Tjej som står framför lastbil.