Frisör- och stylist
programmet

Se alla inriktningar

Om programmet

Efterfrågan på skickliga frisörer, barberare och hår- och makeupstylister är stor. På Frisör- och stylistprogrammet utvecklar du dina färdigheter och bygger en stark grund för en karriär inom skönhetsbranschen. Programmet är yrkesinriktat med fokus på entreprenörskap, vilket är viktigt då många inom branschen driver egna företag. Under ett läsår får du starta och driva ett företag inom UF, Ung Företagsamhet, och få värdefull erfarenhet.

I årskurs 2 väljer du att specialisera dig som frisör, eller hår- och makeupstylist. Vill du bli barberare, erbjuder vi den inriktningen genom vår Lärlingsutbildning. Du får fördjupa dig i ämnen som intresserar dig mest och arbeta mycket med design och olika tekniker inom hår, makeup och naglar.

På det här programmet kan du kombinera dina studier med idrottsutbildning NIU eller LIU. Men det kan krävas ett beslut av rektor. Läs på sidan vad som gäller och kontakta ansvarig rektor innan du ansöker.

Inriktningar på programmet

Lärare visar elev hur man klipper

Frisör

Kan läsas som idrottsutbildning NIU/LIU

lärling

Det här programmet kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Inriktningarna Frisör och Barberare kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Under dina tre år

Under Frisör- och stylistprogrammet kommer du att läsa om grundläggande och avancerade tekniker inom hårvård, makeup och styling. Du får kunskap i färglära, materialkunskap, och kundservice, och lär dig klipptekniker, färgning, permanentning, samt makeup- och nagelvård. Formgivning och design är centralt i många kurser och du kommer få praktisk erfarenhet genom att jobba i skolans egna salonger. Dessutom ingår entreprenörskap där du får möjlighet att starta och driva ett företag inom UF, Ung Företagsamhet.

Barberare kammar kunds skägg

framtidsmöjligheter

Under din tid på Frisör- och stylistprogrammet har du stora möjligheter att utveckla dina färdigheter inom hårvård, makeup och kundservice. Du får fördjupade kunskaper inom personlig stil, kvalitet, design och hantverksskicklighet. Dessutom är utbildningen toppad med entreprenörskap, vilket gör dig väl förberedd inför framtiden som frisör, barberare eller hår- och makeupstylist. Många av våra elever blir egna företagare och driver framgångsrika salonger. Om du funderar på att läsa vidare efter gymnasiet får du naturligtvis grundläggande högskolebehörighet. Oavsett vilken talang du har och vilken inriktning du väljer kommer din kreativitet att utvecklas till ditt drömyrke.

högskolebehörighet

På Frisör- och stylistprogrammet får du grundläggande högskolebehörighet inom poängplanen som varierar mellan 2600-2800 p beroende på vilka val du gör. Det innebär att du får både en yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet utan att läsa några extra kurser.
Vill du veta mer om antal poäng och kurser, kontakta din Studie- och yrkesvägledare.

“Jag älskar att möta kunder och hjälpa dom till sitt vackraste jag.”

Evelina, Frisör- och stylistprogrammet