Humanistiska
programmet

Se alla inriktningar

Om programmet

Humanistiska programmet på Bäckängsgymnasiet är ett högskoleförberedande program som har två olika inriktningar:

Inriktning språk – som vi kallar Language studies

Inriktning kultur – som vi kallar Humanvetenskap

Oavsett vilken inriktning du väljer får du en bred utbildning som utvecklar en mängd färdigheter som även är eftertraktade på arbetsmarknaden, såsom analytisk förmåga, kreativitet, kommunikation och självständighet.

Inriktningar på programmet

UNDER DINA TRE ÅR

Du kommer att lära dig om människan, i dag och historiskt, genom studier i psykologi, filosofi, och historia. I undervisningen får du arbeta på en mängd olika sätt, både praktiskt och teoretiskt. Du lär dig att använda dina kunskaper i verkliga sammanhang, till exempel när du diskuterar aktuella händelser och nyheter.

Oavsett inriktning kommer du att ha möjlighet att studera språk och kultur i ett annat land i årskurs 3 som en del av programmets internationalisering.

FRAMTIDSMÖJLIGHETER

Studiernas upplägg förbereder dig väl för vidareutbildning inom språk, kommunikation, litteratur och samhällsvetenskap på högskola och universitet – både i Sverige och utomlands.

Kommunikatör, lärare, bibliotekarie, projektledare, historiker, entreprenör, förlagsredaktör, översättare, skribent är exempel på yrken du kan söka dig till efter fortsatta studier.

En humanistisk utbildning kan också ge fördelar inom många andra typer av yrken – även sådana som man kanske inte direkt förknippar med humaniora.

högskolebehörighet

När du har klarat och är godkänd på gymnasieprogrammet har du en gymnasieexamen med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Under din studietid på gymnasiet kommer du att få information om vilka kurser som dina framtida utbildningar kräver. Det finns viss möjlighet att läsa till för särskild behörighet genom dina Individuella kursval (200p) och beroende på vilka profilval du gör. Din studie- och yrkesvägledare kan ge dig information.

“På humanistiska programmet får du en känsla av hur viktigt kultur & SPRÅK är”

Wilma Klaesson