Om inriktningen
Är de klassiska naturvetenskapliga ämnena intressanta för dig? Vill fördjupa dig i dem och samtidigt få en bred gymnasieutbildning som förbereder dig för högre studier, så är inriktningen naturvetenskap på naturvetenskapsprogrammet den du ska välja.
DET HÄR LÄSER DU UNDER DINA TRE ÅR
Du fördjupar dig i biologi, fysik, kemi och matematik. Arbetssätten består av laborationer, fältstudier, experiment och grupparbeten. Du kommer att få kunskaper om cell- och molekylärbiologi, fysiologi, organisk kemi och kemisk jämvikt.
EFTER GYMNASIET
Efter gymnasiet har du den bredaste behörigheten för universitets- och högskoleutbildningar och du har en bra grund inom naturvetenskapliga och tekniska områden. På inriktningen Naturvetenskap läser du kurser som Biologi 1 & 2, Fysik 1 & 2, Kemi 1 & 2 och Matematik 1, 2, 3 & 4.
LEDARSKAP & FÖRETAGANDE
Vill du lära dig mer om naturvetenskap, ledarskap och entreprenörskap? Då passar profilen ledarskap och företagande dig perfekt. Du som väljer profilen får möjlighet till djupgående studier inom det naturvetenskapliga området samtidigt som du får en bättre förståelse; för dig själv, hur du uppfattas av andra och hur du kan utvecklas som både gruppmedlem och ledare. Du får även lära dig hur företag kan organiseras och påverkas av den rådande företagskulturen samt starta ett företag på riktig.
Utbildningen är i grunden naturvetenskaplig, så ämnena matematik, fysik, kemi och biologi är stående inslag under alla dina tre år på det Naturvetenskapliga programmet.
Men du kommer även få möjlighet att utvecklas som ledare och entreprenör och bygga upp ett värdefullt kontaktnät genom att starta, driva och avveckla ett företag inom ramen för UF (Ung Företagsamhet). I profilen ingår även företagsanalyser och föreläsningar med framgångsrika entreprenörer samt ett nära samarbete med lokala rådgivare från näringslivet.
Inriktningen finns på:
Medicin
På profilen medicin studerar du teman som rör fysisk och mental hälsa och lär dig se sambanden som finns mellan dessa. På samma sätt studerar du sammanhangen i naturen och utvecklar din förmåga att se naturvetenskapen i ett större perspektiv. För att du ska få ut mesta möjliga av den här utbildningen är det viktigt att du har ett stort intresse för både matematik och människokroppen och dess funktioner.
Du arbetar ofta över ämnesgränserna. Kurser i till exempel biologi, kemi samt idrott och hälsa vävs delvis ihop för att du ska se sambanden mellan de faktorer som är viktiga för människans hälsa. I denna utbildning studerar du bioteknik som fördjupning. Tack vare kontakter med arbetsplatser och högskolor får du dessutom värdefull erfarenhet och en viktig inblick i vardagen för människor som arbetar med medicin.
Inriktningen finns på:
VETENSKAP & FORSKNING
Idag är de problem som naturvetare ställs inför så omfattande att det krävs kunskaper inom såväl fysik, matematik som kemi och biologi för att lösa dem. De viktigaste egenskaperna för dig som väljer att studera här är att du är intresserad av att utveckla ett naturvetenskapligt förhållningssätt och vill omsätta dina kunskaper för att hitta svar på gåtorna inom det vetenskapliga området. Dessutom vill du lära dig mer om naturvetenskapliga forskningsprocesser.
Under hela utbildningen kommer du att utveckla detta förhållningssätt genom teoretiska resonemang och praktiska moment. Dessa genomförs inte bara i våra egna lokaler på Bäckängsgymnasiet utan kan också ske på exempelvis Göteborgs universitet och Chalmers. Under dina tre år på den här profilen får du möta personer med yrkeserfarenhet inom det naturvetenskapliga området med fokus på vetenskap och forskning. På profilen Vetenskap och Forskning läser du fördjupningskursen naturvetenskaplig specialisering med inriktning mot bl.a. vetenskapsteori, evolutionär utveckling hos människan med koppling till hjärnan samt genomförande av en etologisk studie. I år 3 läser du även kursen matematik 5 samt har möjlighet att välja fysik kurs 3 som individuellt val. För att möjliggöra fördjupande kurser läser vi matematik och fysik i snabb takt.
Inriktningen finns på:
Inte rätt inriktning för dig?
Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!