VVS- och fastighetsprogrammet

Fastighet

Om inriktningen

Är du en social och teknisk problemlösare? Då kan inriktningen fastighet på VVS- och fastighetsprogrammet vara något för dig. Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper om uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar samt om funktioner hos system med tillhörande komponenter och den tekniska dokumentation som används i yrket.

Varningsskylt för gasflaskor
Elev som går förbi

APL

På VVS-och fastighetprogrammet finns olika upplägg beroende på vilken inriktning du väljer till årskurs två. Läser du inriktning fastighet startar gymnasial lärlingsutbildning redan i årskurs två.

Att vara på APL ger dig som elev värdefulla erfarenheter och du ökar ditt kontaktnät inom branschen. Det kan även ge dig som elev möjligheter att tjäna lite extra pengar på loven.

DET HÄR LÄSER DU

Du lär dig allt om fastigheters olika tekniska system, fokus på värme och ventilation och utvecklar dina kunskaper inom service, drift och underhåll samt utomhus- och inomhusmiljö.

Yrkesmöjligheter

Inriktningen ska ge fördjupade kunskaper för att kunna kommunicera med beställare och kunder i olika boendemiljöer. Efter utbildningen kan du arbeta som fastighetstekniker, fastighetsskötare eller fastighetsvärd.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Fastighetstekniker
Fastighetsskötare

Drifttekniker
Fastighetsvärd

Trepartssamtal på lärlingsplats

”Trasiga saker är väldigt kul. Jag gillar att pilla med grejer, klura på problem och hitta lösningar.”

Patrick

FASTIGHET

Här får du kunskaper om fastigheters olika tekniska system, fokus på värme och ventilation. Uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar samt funktioner hos system med tillhörande komponenter och den tekniska dokumentation som används i yrket.

Högskolebehörighet

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Detaljbild på sladdar

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Översiktsbild från verkstad