VVS- och fastighetsprogrammet

Kyl- och värmepumpsteknik

Om inriktningen

Tycker du det är intressant med energianvändning och har ett helhetstänk? 

Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll samt mätning och injustering. Du får även kunskap om hur olika ventilationssystem fungerar och hur du utför felsökning och åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg.  

Detaljbild från VVS-verkstad
Elev som står i ett kontrollrum och mäter

APL

På VVS-och fastighetprogrammet finns olika upplägg beroende på vilken inriktning du väljer till årskurs två. Läser du inriktning kyl- och värmepumpsteknik startar gymnasial lärlingsutbildning redan i årskurs två.

Att vara på APL ger dig som elev värdefulla erfarenheter och du ökar ditt kontaktnät inom branschen. Det kan även ge dig som elev möjligheter att tjäna lite extra pengar på loven.

DET HÄR LÄSER DU

Du utvecklar dina kunskaper inom installation, service och drift av olika kyl- och värmeanläggningar. Inriktningen ska utveckla förståelse av plan- och sektionsritningar för installationer, flödesscheman samt styr- och reglerscheman.

Yrkesmöjligheter

Du lär dig om installation, service, drift och underhåll av olika anläggningar, exempelvis kyl- & frysdiskar eller isbanor. Du lär dig även om energioptimering och om miljö & säkerhet. Den ska också ge kännedom om vikten av fungerande ventilation för att uppnå god inomhusmiljö. Fokus sätts även på miljö och säkerhet.

Efter utbildningen kan du arbeta som kylmontör.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Kylmontör
Egenföretagare

Kyltekniker
Plugga vidare

Elev som står och mäter

Under vinterhalvåret kan det bli upp till tio besök på en dag, i vanliga fall mellan tre och fem. När jag kommer dit är kunderna förtvivlade, och när jag åker hem är de oftast fantastiskt glada.

Max

KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK

Här får du kunskaper i installation, service, drift och underhåll av olika anläggningar, till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Den ska ge grundläggande kunskaper om energioptimering och utveckla förmåga till systemtänkande.

Högskolebehörighet

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Foto på en kyl- och värmemätare

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Varje pannrum är unikt, med nya fel och nya lösningar. Det är bra att vara nyfiken i det här jobbet och vilja lära sig nytt.

Christoffer