VVS- och fastighetsprogrammet

Ventilation

Om inriktningen

Är du intresserad av att arbeta med drift och justering av ventilation? Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper i att installera, ge service, sköta drift och underhåll samt mäta och justera tekniken i ventilationsanläggningar. 

Ventilationsverkstad
Elever i ventilationssal

APL

På VVS-och fastighetprogrammet finns olika upplägg beroende på vilken inriktning du väljer till årskurs två. Läser du inriktning ventilation startar gymnasial lärlingsutbildning redan i årskurs två.

Att vara på APL ger dig som elev värdefulla erfarenheter och du ökar ditt kontaktnät inom branschen. Det kan även ge dig som elev möjligheter att tjäna lite extra pengar på loven.

DET HÄR LÄSER DU

Inriktningen fokuserar på service, drift och underhåll av ventilationssystem. Här lär du dig mer om service, drift och underhåll samt mätning och injustering. Du får fördjupade kunskaper om hur olika ventilationssystem fungerar samt hur man utför felsökningar och åtgärdar problemen. Du lär dig hur viktigt det är med fungerande ventilation för att uppnå en god inomhusmiljö.

Yrkesmöjligheter

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. Efter gymnasiet kan du söka jobb som ventilationstekniker.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Ventilationstekniker
Vidare studier

Egenföretagare

Foto på ventilationsrör

Ventilation

Här får du kunskaper i service, drift och underhåll samt mätning och injustering. Du lär dig hur olika ventilationssystem fungerar samt hur du utför felsökning och åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg.

Högskolebehörighet

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Elev som mäter

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

”Att jobba med ventilation var ett mer socialt jobb än jag hade trott!”

Leo