VVS- och fastighetsprogrammet

VVS

Om inriktningen

En stor del av yrket är att hålla kontakt med entreprenörer, beställare och kunder. Detta betyder att du behöver vara social och ha en känsla för service. 

Under din utbildning på VVS- och fastighetsprogrammet får du lära dig om hur viktigt det är att ta hänsyn till miljön. Därför läser du om miljö, ekologi och hur man använder maskiner på ett effektivt och miljövänligt sätt.

Foto på monterade rör
Företagsbuss för VVS-branschen

APL

På VVS-och fastighetprogrammet finns olika upplägg beroende på vilken inriktning du väljer till årskurs två. Du som elev på inriktningen VVS har APL under sju veckor i årskurs två för att sedan i årskurs tre vara ute halva studietiden som gymnasial lärling.

Att vara på APL ger dig som elev värdefulla erfarenheter och du ökar ditt kontaktnät inom branschen. Det kan även ge dig som elev möjligheter att tjäna lite extra pengar på loven.

DET HÄR LÄSER DU

Du utbildar dig inom installation, service och underhåll av värme-, ventilations- och sanitetssystem. Du lär dig om installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Dessutom får du kunskaper om energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik.

Yrkesmöjligheter

Arbetsmarknaden ser god ut och efter utbildningen fortsätter du som lärling i två år innan du kan avlägga prov för yrkesexamen och blir till exempel VVS-montör.


efter gymnasiet

Efter att du gått inriktning VVS kan det leda till arbete som till exempel montör inom områdena VVS, industrirör och isolering av tekniska installationer. Du är även förberedd för vidare studier på Yrkeshögskola.

VVS elev mäter rör

VVS

Här får du kunskaper om installation, service och underhåll av värme-, ventilations- och sanitetssystem. Efter utbildningen fortsätter du som lärling i två år innan du kan avlägga prov för yrkesexamen och blir t ex VVS-montör (rörmokare).

Högskolebehörighet

Du kan välja att läsa till svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som individuellt val (och en utökad kurs) för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet.

Inriktningen finns på:

Foto på händer som monterar rör

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Bild på rör