Gymnasiesärskolan byter namn den 2 juli 2023 och ändras till Anpassad gymnasieskola. Det är en egen skolform för ungdomar med en intellektuell funktionsnedsättning och det är din hemkommun som beslutar om du tillhör målgruppen för denna skolform.
I anpassad gymnasieskola går du under 4 år och det finns flera olika program att välja på. De nationella programmen har yrkesinriktning vilket innebär att du ska klara arbetsplatsförlagt lärande (APL) vilket är praktik på en arbetsplats. Många elever blir även lärlingar och är då ute minst halva sin studietid på en arbetsplats. På det individuella programmet finns stora möjligheter att anpassa innehållet efter just dina förutsättningar och behov.
Anpassad gymnasieskola ger dig en god förutsättning för kommande yrkesliv, meningsfull sysselsättning eller fortsatta studier. När du har gått klart din utbildning får du ett gymnasiebevis där det står vilka kunskaper och erfarenheter du har fått i skolan.
Ansökan till anpassad gymnasieskola hittar du på boras.se
På detta program får du lära dig att arbeta med människor, vilket innebär att du får arbeta inom fritidsverksamhet, förskola och med äldre personer. Du kan exempelvis hjälpa dem med hushållsarbete, att städa och vara ett fint stöd för dem både hemma och när de är ute på aktiviteter.
Du lär dig bland annat att laga god och hälsosam mat, hushållsarbete, att planera och genomföra aktiviteter med både barn och äldre personer. Under dina 4 år på gymnasiet får du dessutom möjlighet till minst 22 veckors APL, vilket står för arbetsplatsförlagt lärande, då du kan pröva på flera olika yrken och arbetsuppgifter för att se vad som passar dig bäst och vad du trivs med mest.
Friluftsliv
Idrott och hälsa
Matlagning
Service och bemötande
Svenska
Vård och omsorg
Programmet fordonsvård och godshantering passar dig som är intresserad av fordon, lager och godshantering. Genom utbildningen får du grundläggande kunskaper och utvecklar dina färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom fordonsvård och godshantering. Fordonsservice, däckbyten och biltvätt är exempel på praktiska arbetsuppgifter inom fordonsvård. Lagerarbete, lastning och lossning, hantering av varor och gods är praktiska arbetsuppgifter inom godshantering och inom utbildningen får du även möjlighet att ta truckkort (TLP10).
Utbildningen ska även utveckla din förmåga att välja och använda verktyg, material och metoder för att utföra arbetsuppgifter och arbetsmoment med hänsyn till kvalitet, säkerhet, miljö och ekonomi. Dessutom övar vi mycket på service och bemötande, social kompetens samt kundkontakt för att du ska känna dig bekväm tillsammans med kunder och kollegor.
Inriktningen passar dig som vill jobba med däck, tvätt och rekond, lagerhantering eller i butik. Utbildningen innehåller många praktiska kurser, men även teori så att du får en bra grund för ditt yrkesliv. Efter utbildningen har du chans att fortsätta jobba på till exempel däckverkstad, fordonsverkstad, rekondfirma, i affär eller på lager.
Däckmontör
Rekondare
Mekaniker
Lagerarbetare
Butikspersonal
Arbetsplatsförlagt lärande, APL, innebär att du lär dig på en arbetsplats utanför skolan. Det arbetsplatsförlagda lärandet bidrar till att du får du fördjupade yrkeskunskaper samt en yrkesidentitet och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Många av våra elever blir lärlingar och har då en stor del av sin utbildning ute på företag.
Programmet Fastighet Anläggning och Byggnation passar dig som är intresserad av att arbeta med reparationer och underhåll av fastigheter och byggnader ute och inne. Genom utbildningen får du grundläggande kunskaper och utvecklar dina färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom fastighetsskötsel och underhåll av utemiljöer, måleriarbeten och reparationer av byggnader. Du kan också arbeta med underhåll eller markarbeten i utomhusmiljöer. En stor del av utbildningen är utomhus.
Utbildningen utvecklar din förmåga att planera och genomföra arbetsuppgifter och lösa problem som uppstår under arbetets gång. Du får lära dig att använda och vårda olika verktyg och vi övar på service, bemötande och kundkontakt för att stärka din sociala kompetens så du känner dig bekväm med både kunder och kollegor.
Programmet passar dig som vill jobba med vaktmästeri, underhåll av parker, kyrkogårdar eller kanske friluftsgårdar. Utbildningen innehåller många praktiska kurser, men även teori som lägger en bra grund för ditt kommande yrkesliv. Efter utbildningen har du chans att fortsätta jobba med till exempel vaktmästeri, trädgårdstjänster eller markanläggning
Vaktmästare
Grönytearbetare
Målare
Anläggare
Om du tycker om att skapa och uttrycka dig genom text, musik, dans, teater eller bild är detta ett program för dig. Här får du utveckla din kreativitet, dina praktiska färdigheter och din förmåga att använda digitala verktyg. Du kommer att lära dig spela olika instrument, sjunga och dansa, spela teater och fotografera.
Du läser programmet under 4 år och har möjlighet till minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får pröva på flera olika yrken och arbetsuppgifter för att se vad som passar dig bäst.
Det du lär dig under programmet kan du använda i arbete till exempel i olika fritidsverksamheter eller inom ett estetiskt område. Programmet är också en bra grund om du vill studera vidare på folkhögskola.
Det här är programmet för dig som vill arbeta inom service och som trivs i mötet med andra människor. Under utbildningen får du lära dig bland annat om försäljning, kundservice och varuhantering.
Du läser programmet under 4 år och har möjlighet till minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får pröva på flera olika yrken och arbetsuppgifter för att se vad som passar dig bäst.
Varulager
Administration
Försäljning
Service
Detta program passar dig som tycker om att baka och laga mat. Här kommer du vässa dina kunskaper inom matlagning och bakning och få lära dig hur man lägger upp maten och serverar. Du får också utbildning inom kundservice och hur man tar hand om kunder och gäster.
Under utbildningens gång, som pågår under 4 år, har du möjlighet till minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får pröva på flera olika yrken och arbetsuppgifter för att se vad som passar dig bäst.
Hotell
Restaurang
Storkök
Bageri
Är du intresserad av hur människor levde förr och hur samhället ser ut idag? På det här programmet får du chansen att lära dig mycket om samhället, demokrati- och miljöfrågor. Dessutom utvecklar du ditt språk genom att läsa och diskutera litteratur. Ämnen som svenska och engelska, studerar du under hela utbildningen eftersom det är något du har stor nytta av i framtiden.
Du läser programmet under 4 år och har möjlighet till minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får pröva på flera olika yrken och arbetsuppgifter för att se vad som passar dig bäst.
Detta program är en bra grund för dig som vill fortsätta att studera på folkhögskola.
Det individuella programmet vänder sig till de elever som läst ämnesområden.
Utbildningen innehåller sex ämnesområden som alla elever läser under fyra år.
Elevernas kunskapsutveckling bedöms utifrån två nivåer: grundläggande nivå och fördjupad nivå. Utbildningen skapar goda förutsättningar för en meningsfull sysselsättning som vuxen och för fortsatta studier. Skolan lägger stor vikt vid att öka elevens kommunikativa förmåga. Efter avslutad utbildning får eleven ett gymnasiebevis.
Estetisk verksamhet
Idrott och hälsa
Hem och konsumentkunskap
Individ och samhället
Språk och kommunikation
Natur och miljö
Välkommen att kontakta Kristina Brink, gymnasiechef, Anette Lundgren, rektor Sörmarksgatan eller Carina Edvinsson rektor på Berglsena och Viared.
Kristina Brink
Gymnasiechef
kristina.brink@boras.se
Anette Lundgren
Rektor
anette.a.lundgren@boras.se
Carina Edvinsson
Rektor
carina.edvinsson@boras.se