Välkommen till
Almåsgymnasiet

VÅRA LEDORD

ENGAGEMANG * ENTREPRENÖRSKAP * UTVECKLING

Vi brinner för utbildning och är passionerade för att ge dig bästa möjliga utveckling under dina tre år hos oss, så att du kan få en stark start i livet efter skolan med många valmöjligheter. Vårt engagemang är starkt förankrat i att stödja dig på din resa mot att uppnå dina mål och drömmar!

Vi tror på att se möjligheter och är alltid redo att tänka utanför boxen. Genom att vara kreativa och uppmuntra till att vara lösningsorienterad och innovativ, strävar vi efter att utveckla inte bara dina kunskaper, utan även din förmåga att hitta unika lösningar och skapa nya möjligheter.

För oss är utveckling en kontinuerlig process som inte bara gäller eleverna, utan också oss själva som utbildare. Vi strävar ständigt efter att lära oss nya saker, utmana våra egna föreställningar och förbättra våra färdigheter och kunskaper. Genom att vara öppna för förändring och nya erfarenheter kan vi hålla utbildningen på en modern och uppdaterad nivå, vilket säkerställer att du får en relevant och meningsfull utbildning.

SKUGGA EN KLASS

Vill du veta mer om programmet och skolan du tänker söka till? Då kan du följa en klass under en dag, ta reda på hur det är just på det programmet du är intresserad av, vilka ämnen man läser och hur lokalerna ser ut. Mejla programsamordnaren för respektive program och gör upp tillsammans när du vill komma. Du kommer då att få veta vem som möter dig och hur länge du ska stanna under dagen. Självklart bjuder vi på lunch.


KONTAKTA OSS

Barn- och fritidsprrogrammet
Paulina Lindahl

Försäljning- och serviceprogrammet Anne Mogren

Hantverksprogrammet, Florist
Viktoria Karlsson

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare, hår- och makeupstylist Vilhelm Norén

Hotell- och turismprogrammet
Marie Lillvik

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Helena Andersson

Vård- och omsorgsprogrammet
Maria Bellstrand

LÄRLING
Lena Liljeström eller Lena Sanneklint

A MAGAZINE

I A Magazine har vi samlat våra elevers tankar och åsikter om gymnasiet. De berättar om sånt som de vill att du ska ta del av inför ditt gymnasieval. Här finns bland annat information om hur skolmaten är, om bussförbindelserna, vad de tycker om programmen och vad de lär sig, kompisar och lärarna. Här finns information om hur det fungerar med antagningspoäng och meritvärden. Vi har även pratat med flera lärare för att få deras perspektiv, samt elever som avslutat sina studier på Almåsgymnasiet och nu arbetar inom sina drömyrken.

Vi hoppas att du ska lära känna oss lite bättre genom att bläddra i magasinet, för vi har verkligen en riktigt härlig stämning på skolan. Vill du se efter själv innan du gör ditt val, då kan du komma en dag och skugga en klass (läs mer nedan).

BESTÄLL HEM

Har du inte fått något A Magazine i brevlådan (skickas automatiskt ut till alla åk 9-elever i Sjuhärad under september) då kan vi skicka en till dig. Använd meddelandeformuläret längst ner på sidan och skriv att du vill ha ett magasin samt din fullständiga postadress (för- och efternamn, adress, postnummer och ort).

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

Från och med höstterminen 2023 ingår högskolebehörighet på alla yrkesprogram, det innebär att du får samma grundläggande behörighet på ALLA gymnasieprogram. Svenska 2 och 3/Svenska som andraspråk 2 och 3, samt Engelska 6 kommer att ingå i din studieplan.

Men upplägget ser olika ut för olika program. Därför kan också de totala poängen variera mellan 2500-2800 p. Du är med och bestämmer hur du vill läsa dessa poäng och gör olika val när du börjat på gymnasiet.

På vissa inriktningar och profiler kan du dessutom få ännu fler behörigheter vilket kan underlätta om du vill söka specifika utbildningar på högskola eller universitet senare.

Det viktigaste är att du vet, att läser du ett yrkesprogram får du både yrkesexamen och högskolebehörighet, vilket ger dig det bästa av två världar!

Vi utbildar dig för framtiden

Att börja på gymnasiet är både spännande och förväntansfullt och du gör ett viktigt val inför framtiden. På Almåsgymnasiet studerar du som har stora framtidsdrömmar oavsett om du vill studera vidare eller arbeta med ditt drömyrke direkt efter studenten.

Hos oss får du högskolebehörighet på alla våra program. Och på några program, får du den särskilda behörigheten du behöver, för att fortsätta utbilda dig inom ett visst yrke. Exempelvis till sjuksköterska, polis, lärare, eller inom olika ekonomiska och marknadsföringsyrken.

Du kan också kombinera idrottsutbildning (NIU/LIU) på de allra flesta av våra program.

Det här är vi

På Almåsgymnasiet har vi en prestigelös och välkomnande inställning. Frågar du vilken elev som helst, vad som är bäst med skolan, kommer de säkerligen att svara – lärarna. För våra lärare är välutbildade, pedagogiska och har ett stort engagemang och hjärta. De kommer garanterat göra allt de kan för att hjälpa dig lyckas och nå dina mål.

Våra elever får en professionell utbildning av högsta kvalitet som leder direkt till anställning och behörighet till vidare studier.

850

Elever på skolan

120

Lärare på skolan

1000

Möjligheter

“första skolan som vill att vi elever ska lyckas. De bryr sig verkligen här!”

Melina, lärling
Se filmer från skolan, bland annat från studenten, på Youtube

SOCIALA MEDIER

I våra sociala medier postar vi inlägg från elevernas skolvardag samt viktig information. Här hittar du både bilder och filmer från skolan och evenemang vi är med på. Följ oss gärna!

Det bästa av två världar

På alla våra program får du yrkesexamen, vilket innebär att du kan börja arbeta direkt inom ditt yrkesval eller söka till yrkeshögskola. Dessutom får du grundläggande högskolebehörighet på alla program, vilket innebär att du kan söka direkt eller senare i livet till högskola och universitet. På en del profiler får du även särskild behörighet, vilket innebär att du kan söka direkt till yrkesspecifika vidareutbildningar.

Vi ger dig helt enkelt det bästa av två världar i en och samma utbildning!

Yrkeserfarenhet

APL ingår på alla program vilket är ett bra sätt att få praktisera dina kunskaper, skaffa yrkeserfarenhet, skapa nätverk inom din bransch och få extrajobb redan tidigt under utbildningen. Gillar du att vara ute i arbetslivet så kanske LÄRLING är nåt för dig? Det är samma utbildning med samma kurser och behörigheter men du är ute på en arbetsplats 50 % av tiden, och lär dig yrket. Almåsgymnasiet har ett etablerat nätverk av företag och verksamheter både i Boråstrakten men även i övriga Sverige och internationellt, som bidrar till dina framtidsmöjligheter och framtida anställning.

INTERNATIONALISERING

Almåsgymnasiet har många års erfarenhet av samarbeten med arbetsplatser och skolor i andra länder. Genom åren har elever varit på praktik i länder som bland annat Portugal, Spanien, Zambia, Japan, Storbritannien och Kina.

Skolan har beviljats Erasmus-ackreditering, vilket innebär att skolan är garanterad finansiering under sju år, så elever kan göra delar av sin APL på en arbetsplats utomlands. I år åker elever på utlands-APL till både Mallorca och Malta.

“här är det Bra struktur, bra och engagerade lärare och bra stöd. Fräscha lokaler, fina miljöer och god skolmat.”

Emma, Vård och omsorgsprogrammet

Skolans egna butiker

På Almåsgymnasiet startar du din framtida karriär redan som elev. Som en del av Restaurang- och livsmedelsprogrammet och Hantverksprogrammet driver vi olika företag där du får träna både yrkesskicklighet och förmåga att ta hand om kunder på ett proffsigt sätt.

Om du är nyfiken på våra butiker är du varmt välkommen på ett besök! Ta med dina föräldrar och sätt oss på prov. Upplev restaurangens och bageriets smaksensationer, beundra floristernas blomsterkonster och skaffa en ny look i frisörsalongen eller i hår- och makeupstudion.

Lunch & gourmetmat av högsta klass

Testa våra ambitiösa elevers mat på restaurang Stjärnklart! Menyn varierar med årstiderna och innefattar såväl husmanskost som gourmetmat av högsta klass. Restaurangen är i regel öppen under lunchtid torsdag och fredag.


Vi rekommenderar att du bokar bord i förväg på 033-35 77 51 eller via mail Vi svarar i telefon när restaurangen är öppen.
Information om öppettider

Våra frisörer behandlar dig som en stjärna

Salong Himlaklippet vänder sig till dig som vill ha en snygg frisyr och bli inspirerad av det senaste inom hårmode. Salongen har oftast öppet torsdagar och fredagar (med några undantag). Vi tar emot drop-in-kunder i mån av tid, men säkrast är att boka på almas.hvfr@boras.se eller 033-35 78 07. Vi svarar i telefon när salongen är öppen.
Information om öppettider

Bageriet med mumsiga mästerverk

Hos oss kan du bland annat köpa färskt bröd, fantastiska bakelser och goda, festliga tårtor. Vill du beställa något eller bara kolla om vi har öppet, slå en signal 033-35 34 78. Vi svarar i telefon när butiken är öppen.
Information om öppettider

Blomsterbutiken med stjärnglans i varje bukett

Vår butik har en härlig mix av vackra arrangemang, säsongens buketter och inredning för alla smaker. Här hittar du alltid vackra blomsterarrangemang för olika händelser i livet! 
Information om öppettider

När du vill vara ditt vackraste jag

Känner du för att bli extra fin till vardags, inför en fest, ett bröllop, en fotografering eller bara för att du har lust? Här blir du omsorgsfullt omhändertagen av våra stylistelever som praktiserar sina kunskaper om professionell makeup, hårstyling, fransförlängning och manikyr.
Information om öppettider

“Jag är så glad att jag valde Almåsgymnasiet! allt Har blivit så mycket bättre än vad jag trodde, och jag har fått jättemånga nya vänner.”

Ludvig, Lärling

Vi vill att du ska lyckas

Hos oss får du en riktigt bra yrkesutbildning, vilket ger dig möjligheter att börja på ditt drömjobb direkt efter gymnasiet. Dessutom får du högskolebehörighet som gör att du kan söka direkt till många utbildningar på yrkeshögskola, högskola eller universitet.
Vi kommer att göra allt vi kan för att du ska trivas hos oss, få studiero och få alla de kompetenser du behöver i ditt kommande yrke. Vi kommer kämpa tillsammans med dig, så du klarar dina mål, får en yrkesexamen och de behörigheter du önskar.

Varmt välkommen till oss!

Baksida på studentmössa med texten Made it.

MER information

Skolverket hittar du bra allmän information om alla program, du kan se på filmer, räkna ut ditt meritvärde och se vilka utbildningar du kan läsa efter gymnasiet.

antagningsenheten hittar du information om viktiga datum, hur du ansöker och vad som händer när du blir antagen till ett gymnasieprogram.

Programväljaren har ett quizz du kan göra om du vill veta mer om vilket program som passar dig. Hela katalogen hittar du på antagningsenheten.

Almåsgymnasiet

Telefon: 033-35 78 00 almasgymnasiet@boras.se

Postadress

Almåsgymnasiet
504 38 Borås

Besöksadress:

Alingsåsvägen 36
504 38 Borås

Öppetider

7.00-17.00

Skicka oss ett meddelande