Välkommen till
Sven Eriksonsgymnasiet

Utbildningar sedan 1856


Sven Eriksonsgymnasiets värdeord är Bildning och gemenskap – Tradition och framtid. Vi har anordnat utbildningar sedan 1856. Många av våra elever har en ambition att läsa vidare på högskola eller universitet och vill lägga en gedigen grund för framtiden. Andra har en entreprenörsanda i sig och vill en dag driva eget företag. Vad du än utmanas av så är du varmt välkommen till oss. Vi är Borås äldsta gymnasieskola och vår långa historia ­lägger grunden för din framtid.

Det här är vi

Sven Eriksonsgymnasiet ligger mitt i stan, bredvid centralstationen och Resecentrum. Här möts varje dag elever och lärare med fokus att lära och utvecklas mot vidare studier och framtid. Undervisningen sker i lokaler runt om i våra olika hus. Huvudentrén med café och reception är den självklara mittpunkten. Där träffas vi för gott fika och plugg.

Vi har engagerade lärare som vill ge dig förutsättningar för ett livslångt lärande. Sven Eriksonsgymnasiet har lagt grunden för många framgångsrika personer inom olika branscher.

Vår personal jobbar alla utifrån skolans motto: “Med bildning, gemenskap och goda traditioner skapar vi framtiden tillsammans.”

Skugga en klass

Vill du gå med en dag i en klass för att veta mera om vad utbildningen kommer att innebära? Vi kan oftast ta emot dig för en skuggning. Läs mera här och tag kontakt enligt uppgifterna.

1300

Elever på skolan

120

Lärare på skolan

14

Elevföreningar

Fakta om Sven Eriksonsgymnasiet

Matematik på Sven Eriksonsgymnasiet

Ekonomins språk är siffror, precis som med matematik och fysik. På vår skola finns gymnasieprogram som oftast kräver att du gillar siffror. Så vi är en skola där du har en fördel om du gillar matematik.

Våra lärare kommer att undervisa och hjälpa dig i dina studier. Var beredd att lägga tid för plugg, då kommer du att klara av våra kurser!

Elevkåren och alla föreningar

Elevkåren består av ett antal valda elever som har ansvar för elevföreningarnas olika evenemang under läsåret. Det största arrangemanget brukar vara Kortegen som går av stapeln varje år på valborgsmässoafton. Dagarna innan är skolgården fylld av kreativ arbete för att skapa den bästa kortegen genom tiderna. Och varje år blir det så!

Andra evenemang som äger rum är exempelvis kampen Bäckäng vs Teknis där skolorna drabbar samman i Boråshallen varje höst. Eller Arenakampen då alla gymnasieskolorna möts i en fotbollscup på Borås Arena.

På Våga toga phästen i november klär eleverna sig som medborgare i romerska riket medan föreningen SSF spelar live i aulan. En av läsårets höjdpunkter enligt många. Föreningen TAK utlyser regelbundet tävlingar under raster och samverkanstid.

Biblioteket

I skolans gamla verkstad hittar du vårt bibliotek. Här kan du låna kurslitteratur och fråga bibliotekarien om artiklar och annat du behöver för dina studier i olika ämnen.

Du kan sitta i lugn och ro och jobba i biblioteket – på egen hand eller i grupprum med kompisar.

Varför kallas skolan för Teknis?

När vår skola startade 1856 som Tekniska elementarskolan i Borås var tio elever inskrivna. Skolan utökades succesivt och undervisningen bedrevs i laboratorium, snickeri och ritsal. En ångmaskin och ett bibliotek fanns tidigt på plats. Skolan var en av de första Tekniska skolorna att införa gymnastik och exercis på schemat.

Den vackra vita huvudbyggnaden från 1862 är ett riktmärke i Borås. Skolan har byggts ut och utökats över tid och idag finns fem hus för skolans undervisning, alla med olika historia.

Idag är vi över 1300 elever på Sven Eriksonsgymnasiet. Vårt största program är Ekonomiprogrammet följt av Teknikprogrammet. Fortfarande kallas skolan i folkmun för Teknis utifrån vår historia.

Ta en fika i vårt café

Skolans café ligger centralt placerad i vår huvudentré. Här serveras smörgåsar i olika varianter, bullar, hembakta kakor och annat go-fika varje dag.

Caféet har oftast öppet måndag till fredag kl.07:30 – 15:00
Välkommen!

Idrott NIU/LIU

Sven Eriksonsgymnasiet ansvarar för samtliga lärare som är anställda i Borås Stad för att undervisa de elever som valt att läsa en idrottsutbildning Nationell idrottsutbildning (NIU) eller Lokal idrottsutbildning (LIU).

Elever som går idrottsutbildning kan gå flera olika gymnasieprogram på flera olika gymnasieskolor kombinerat med träningar under skoltid, oftast flera dagar i veckan.

Läs mera här.

Följ oss på sociala medier!

Vi finns på Facebook, Instagram, YouTube och på Borås Stads hemsida. Följ oss gärna!

Sven Eriksonsgymnasiet

Telefon: 033-35 80 49
E-post: sveneriksonsgymnasiet@boras.se

Postadress

Sven Eriksonsgymnasiet
501 80 Borås

Besöksadress

Sven Eriksonsplatsen 1
Borås

Öppettider reception

7.30-11:30

Skicka ett meddelande