Barn- och Fritidsprogrammet

Se alla inriktningar

Om programmet

Vill du arbeta med barn, ungdomar eller vuxna? Kanske med fokus på hälsa, säkerhet eller som pedagog? Läs en varierad utbildning där du lär dig att leda och utveckla människor.

Barn- och Fritidsprogrammet är en bra väg att gå för dig som funderar på att studera vidare på högskola och universitet. Kanske till förskollärare, lärare, polis, brandman eller socionom? Programmet erbjuder inriktningar mot hälsa och säkerhet, jobb inom förskola samt arbete med barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättningar.

På det här programmet kan du kombinera dina studier med idrottsutbildning NIU eller LIU.

Inriktningar på programmet

lärling

Det här programmet kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. På det här programmet finns det profiler som du också kan välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Taket på en polisbil med blåljuset tänt.

Under dina tre år

På programmet får du lära dig att leda och blir en central person för andra människor. Utbildningen utvecklar dina kunskaper i pedagogik vilket leder till att du kan möta, assistera och stödja barn, ungdomar eller vuxna i deras utveckling på ett professionellt sätt. Inom utbildningen ingår APL som du exempelvis genomför på bland annat förskolor, inom daglig verksamhet, på gym eller simarenor,. Skolan har samarbete med många företag och verksamheter, och hjälper dig att hitta en givande APL-plats.

Framtidsmöjligheter

Efter utbildningen har du de kunskaper som krävs för att arbeta med barn, ungdomar eller vuxna inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller inom hälsa och blåljusyrken. Utbildningen ger dig även kunskaper om grundläggande demokratiska värden och internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter, vilket är viktigt för din framtida arbetsplats. Du får en bred och varierad utbildning som är förankrad i arbetslivet. Beroende på vilka inriktning du väljer finns det ett antal yrken du kan söka efter examen. Några exempel är barnskötare, elevassistent, personlig assistent inom funktionshinderområdet, simlärare och gympersonal.

Det finns flera profiler som förbereder dig, som är intresserad av bevakning och säkerhet, att i framtiden söka till exempelvis polishögskolan.

högskolebehörighet

Upplägget för att få högskolebehörighet ser olika ut beroende på vilken skola och inriktning du väljer. På Almåsgymnasiet ingår grundläggande behörighet och du har möjlighet att läsa kurser för särskild behörighet. Sven Eriksonsgymnasiet erbjuder valmöjlighet till grundläggande och särskild behörighet. På varje profils poängplan framgår det vilka kurser som ingår i programmet. Vill du veta mer om vilka kurser som krävs för grundläggande och särskild behörighet, ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare.

Pro

”Man får en stabil utbildning med mycket jobbmöjligheter efter studenten. Vi har väldigt kunniga lärare som stöttar och pushar oss”

Nadim, Barn- och fritidsprogrammet