Humanistiska programmet

Kultur

Om inriktningen

Är du intresserad av samhället och världen? Då kan inriktningen kultur på Humanistiska programmet vara något för dig. Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper i sociologi, kultur, litteratur, filosofi och psykologi. Under utbildningens gång kommer du lära dig att beskriva, analysera och reflektera över hur människan beter sig, vad den skapar och hur den tänker – både nu och då.

DET HÄR LÄSER DU

På inriktningen kultur läser du och fördjupar dig inom bland annat sociologi och kultur. Du får breda kunskaper som du kan ha nytta av i många sammanhang. I Kultur- och idéhistoria läser du om skiftande konstarter och deras betydelse. Du använder också dina teoretiska kunskaper då du får du uppleva och analysera konst och kultur.

Du får även utveckla ditt eget skrivande och använda språket för kommunikation och lärande i alla ämnen.

 

Framtidsmöjligheter

Efter gymnasiet har du en klassisk utbildning med bred grund för fortsatta studier. Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen kultur kan vara: kulturarbetare inom litteratur, konst, film eller teater och tv, juristjournalist, psykolog, kulturvetaretolk eller arkeolog. Kurser som ingår på inriktningen kultur är Filosofi 2, Kultur och idéhistoria, Samtida kulturuttryck, Psykologi1 och Litteratur.

PROFIL PÅ INRIKTNINGEN

HUMANVETENSKAP

Humanvetenskap vänder sig till dig som är intresserad av hur människor tänker, känner, agerar, skapar och kommunicerar. Profilen ger dig en väldigt bra förståelse för människans roll i en grupp och i ett samhälle, såväl i dag som i historien.

Undervisningen är bred med fokus på människans roll och utveckling i ämnen som historia, sociologi, filosofi, språk, konst och kultur. Den teoretiska undervisningen blandas med studiebesök på platser av historiskt och kulturellt intresse. Humanistiska programmet med inriktning kultur ger dig en unik möjlighet att studera allt om människan, kultur och språk.

Inriktningen finns på:

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!