Humanistiska programmet

Språk

OM INRIKTNINGEN

Är du fascinerad av språk? Då kan inriktningen språk på Humanistiska programmet vara något för dig. Inriktningen ger dig fördjupade kunskaper i språk och belyser sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Språkkunskaper är efterfrågade på arbetsmarknaden.

Att studera språk på en högre nivå förbereder dig för yrken där kommunikation spelar en viktig roll och där språkkunskaper är värdefulla för att formulera rätt budskap och korrekt information.

DET HÄR LÄSER DU

På den här inriktningen fördjupar du dig mer i språken än på något annat gymnasieprogram. Du läser latin som länge var ett levande språk för miljontals människor i Europa under drygt tvåtusen år. Det är grunden för både franska, spanska och italienska och har påverkat såväl svenska som engelska.

EFTER GYMNASIET

Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen språk kan vara: journalist, författarecopywriter, lärare, översättare, tolk, reseledare, guide eller informatör.  Kurser som ingår på inriktningen språk är Latin- språk och Kultur 1 och flera språkkurser. Även jurist, ekonom, sjuksköterska, polis, och språkvetare är populära yrken efter dina tre år på Humanistiska programmet.

PROFIL PÅ INRIKTNINGEN

LANGUAGE STUDIES

Language Studies passar dig som tycker om språk och vill utveckla din förmåga att förstå och uttrycka dig. Du bygger upp en förståelse för sambandet mellan språk, kultur och samhälle, och undervisningen har en tydlig internationell prägel.

Du fördjupar dig i två språk. Vi rekommenderar att du fortsätter med språket du läste på högstadiet; på så sätt hinner du komma långt i din förståelse för språket och kulturen under dina gymnasieår. Dessutom väljer du ett av följande språk inför årskurs 2: spanska, franska, italienska eller tyska. Du läser alltså två moderna språk, samt engelska och en kurs i latin. Därtill kommer naturligtvis övriga gymnasiekurser på Humanistiska programmet som exempelvis psykologi, historia och retorik.

PROFILEN finns på:

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

”Om du vill lära dig mer om språk är verkligen detta rätt inriktning för dig!”

Farida Umasa