Försäljnings- och serviceprogrammet

Om programmet

Lockar en karriär inom inköp, marknadsföring och försäljning på olika plattformar? Handelsbranschen är bred och Försäljnings- och serviceprogrammet ger dig kunskaper du behöver för en karriär direkt efter gymnasiet.

Programmet kvalificerar dig för ett internationellt och digitaliserat arbetsliv och passar dig som vill arbeta med service i olika former och tycker att försäljning och möten med människor verkar spännande.

På alla profiler kan du kombinera dina studier med idrottsutbildning NIU eller LIU.

Ung kille plockar fram varor i varuhus
Ung manlig säljare visar skjorta för kund

lärling

Det här programmet kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Det här programmet kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Dina tre år

Försäljnings- och serviceprogrammet ger dig en god grund om du vill fördjupa dig inom marknadsföring eller försäljning på högskole- eller universitetsnivå. Genom att göra aktiva val inom programmet får du grundläggande högskolebehörighet.

Programmet har nära relationer med näringslivet vilket gör att du får en relevant och uppdaterad utbildning. Under din APL på olika företag knyter du dessutom kontakter med personer som arbetar inom ditt framtida yrkesområde.

Entreprenörskap genomsyrar hela utbildningen och under utbildningen får du starta ett UF-företag där du bland annat får lära dig hur ekonomi fungerar i ett företag och vilka lagar som gäller i marknadsföring.

DET HÄR läser du

I dag sker en stor del av handeln via e-handel och sociala mediekanaler och branschen efterfrågar mer digital kompetens och försäljningsförståelse. Därför får du under dina tre år fördjupade kunskaper inom försäljning och kundservice på olika plattformar, exempelvis fysisk handel, kundtjänst och sociala mediekanaler.

Dessutom får du fördjupade kunskaper i entreprenörskap och affärsmässigt tänkande. Sälj- och service är viktiga för företagens verksamheter och säljarens uppgift är att sälja samt att skapa goda kundrelationer, ta ekonomiskt ansvar och arbeta långsiktigt, målmedvetet och hållbart. Branschen är i förändring och på det här programmet lär du dig mer om framtidens handel med fokus på e-handel och hållbar utveckling.

Programmet har inga inriktningar utan du får en bred utbildning som ger dig möjlighet att själv välja fortsatt bana efter avslutade gymnasiestudier.

Du kan välja att läsa profilen som lärling.

PROGRAMMET finns på:

Framgångsrik kvinnlig entreprenör

”Jag ville gå en bred utbildning som ger mig både yrkesexamen och högskolebehörighet. det ger mig många möjligheter längre fram.”

Emilia, Försäljnings- och serviceprogrammet

Ung kvinnlig säljare lämnar varor till kund

APL

Under dina tre år är du ute på praktik minst 15 veckor. Oftast är det fördelat under några sammanhållna längre perioder.
APL är en mycket viktig del i utbildningen för att du ska kunna omsätta dina teoretiska kunskaper till praktik. Du kan göra APL på exempelvis fysiska butiker, e-handelsföretag, produktföretag, inom marknadsföring eller inköp.

Läs mer om APL

högskolebehörighet

På Försäljnings- och serviceprogrammet kan du gå direkt ut i arbetslivet när gymnasiet är slut. Många elever skapar ett brett kontaktnät under sina APL-perioder och erbjuds anställning direkt efter avslutade studier. Vill du hellre fortsätta studera, direkt eller lite senare i livet, då väljer du svenska 3/svenska som andraspråk 3 inom ditt individuella val, och du får då grundläggande högskolebehörighet. Svenska 2/svenska som andraspråk 2 och engelska 6 som är andra behörighetskurser ingår i programmet.

Yrkesmöjligheter

Du får yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Inom programmet har du möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet så du kan välja att läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet om du hellre vill det.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Customer Service Manager
Key Account Manager (KAM)
Digital Account Manager
B2B-säljare
Inom affärsutveckling
Sales Development Representative

Mediasäljare
Säljledare
Butikskommunikatör
Digital Store Manager
Hållbara evenemang

Inte rätt PROGRAM för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och titta på ett annat program. Du bestämmer!

ung manlig säljare ställer upp skor på hylla i sportaffär