Hantverks-
programmet

Se alla inriktningar

Om programmet

Kombinera gymnasiestudierna med ditt intresse och få jobb direkt efter gymnasiet! Efterfrågan på duktiga hantverkare är stor och på Hantverksprogrammet kan du välja  mellan florist och frisör med tillhörande profiler.  Det är ett yrkesprogram där entreprenörskap står i fokus eftersom många hantverkare arbetar i mindre eller egna företag. Därför får du möjlighet att starta och driva ett företag inom UF, Ung Företagsamhet, under ditt andra eller tredje år på programmet.

På det här programmet kan du kombinera dina studier med idrottsutbildning NIU eller LIU. Men det kan krävas ett beslut av rektor. Läs på sidan vad som gäller och kontakta ansvarig rektor innan du ansöker.

Inriktningar på programmet

Två unga florister arbetar med ett stort blomsterarrangemang

Florist

Kan läsas som idrottsutbildning NIU/LIU

lärling

Det här programmet kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Det här proggammet kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Under dina tre år

Hantverksprogrammet är ett kreativt gymnasieprogram där du söker och påbörjar inriktning direkt i åk1. Du får ägna dig mycket åt design, olika tekniker och materialkunskap, det är bara inriktningen som avgör vilka material du kommer arbeta med. Du som går Hantverksprogrammet kan välja mellan inriktningarna Florist och Frisör, barberare och hår- och makeupstylist. Du börjar direkt på den inriktning du blir antagen till. Har du valt Frisör, barberare och hår- och makeupstylist gör du ditt profilval till år två. Det ger dig möjlighet till fördjupning inom de ämnen som intresserar dig mest.

framtidsmöjligheter

Under din tid på Hantverksprogrammet har du stor möjlighet att utveckla dig själv och du får ökade kunskaper inom personlig stil, kvalitet, design och hantverksskicklighet. Dessutom toppas din utbildning med entreprenörskap, vilket gör dig väl förberedd inför framtiden. Oavsett vilken talang du har och vilken inriktning du väljer kommer din kreativitet att utvecklas till ditt drömyrke. Funderar du på att läsa vidare efter gymnasiet kan du naturligtvis få en grundläggande högskolebehörighet.

högskolebehörighet

På Hantverksprogrammet får du grundläggande högskolebehörighet inom poängplanen som varierar mellan 2500-2800 p beroende på vilka val du gör.

Det innebär att du får både en yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet utan att läsa några extra kurser.

Vill du veta mer om antal poäng och kurser, kontakta din Studie- och yrkesvägledare.

“Jag älskar att få vara kreativ och Skapa med mina händer”

Ida , Hantverksprogrammet