Hantverksprogrammet

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Om inriktningen

Vill du bli nästa stjärnfrisör? På inriktningen Frisör, barberare hår- och makeupstylist är det färg och form, hår, makeup, naglar och skönhet som står i fokus. Frisör- Barberar- och Hår- och makeupstylist-yrkena är alla sociala yrken där du måste trivas med att umgås med olika typer av människor.

Du får lära dig hantverket från grunden samt hur man ger ett professionellt bemötande. Efter utbildningen blir du frisöraspirant, barberare eller hår- och makeupstylist, vilket gör dig redo för steget ut i arbetslivet.

På alla profiler utom Barberare kan du kombinera dina studier med idrottsträning NIU eller LIU. För NIU måste du först kontakta ansvarig rektor som tar ett beslut.

Det här läser du

Första året läser du om färglära och materialkunskap där du får kunskap om olika tekniker och verktyg. Du läser dessutom om hårvård, lär dig grundläggande klipptekniker och får träna på att både permanenta och färga hår. Dessutom tränar du också mycket på styling, makeup och formgivning.

Till andra året gör du ditt profilval, Frisör, Barberare (endast som lärling) eller Hår- och makeupstylist och då fördjupar du dig i de kunskaper och färdigheter som behövs för ditt framtida yrke.

Lärare visar elev vid tvätt av hår

APL

Som frisör eller makeupstylist gör du din APL på exempelvis frisörsalonger, i kosmetikabutiker eller skönhetssalonger. Under åk 1 brukar oftast praktiken fördelas på några sammanhängande veckor, och under åk 2 och 3 är du på ditt APL-företag 1 dag/vecka.

Du följer din salongs öppettider eller din handledares arbetstid, vilket oftast innebär fler timmar än en skoldag.

Läs mer om APL

lärling

Den här inriktningen kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. 

Profilen Frisör kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. Profilen Barberare går endast att läsa som lärling.

Yrkesmöjligheter

På skolans egna salonger Himlaklippet och Superstar Styling, får du träna på olika hantverkstekniker både på dig själv och dina klasskamrater men även på övningshuvud, modeller och så småningom även på kunder. En dag i veckan från årskurs 2 har din klass ansvaret för salongen och ni tränar på att ta emot modeller och kunder samt utför övriga sysslor som förekommer i salong. 

Om du väljer profilen Frisör blir du frisöraspirant när utbildningen är slut och kan börja jobba i en salong. Efter 2000 arbetade timmar kan du göra gesällprovet vilket innebär att du är färdigutbildad frisör.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Barberare
Frisöraspirant
Makeupstylist

Nagelterapeut
Säljare inom hårvård
Säljare inom kosmetika

PROFILER PÅ PROGRAMMET

Barberare

Denna profil går endast att läsa som lärling.

Som barberare arbetar du endast med manliga kunder och fokuserar på herrdesign, manlig hårvård och skägg. Det är ett kreativt yrke där du fokuserar mycket på att ge god service, tekniskt kunnande och styling för att ta fram det bästa hos din kund. Allt fler frisörsalonger vässar rakknivarna, arbetar med varma handdukar, trimning och slätrakning till medvetna män och utpräglade barberare efterfrågas allt oftare.

Första året läser du grundläggande frisörteknik, Därefter börjar din resa till barberare. Efter avslutade studier kan du ta gesällprov i yrket.

högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2600-2800 p beroende på vilka val du gör.

Inriktningen finns på:

Frisör

Här kommer du trivas om du tycker om att skapa och gillar att hänga med i modetrender inom hår. Som frisör är du kreativ, social och tycker om att möta nya människor. Under utbildningen får du lära dig det senaste inom olika klipp- och färgtekniker.
Du kommer att få delta i frisörvisningar, reklamfotograferingar, mässor och modevisningar. Om skolan tilldelas stipendiemedel kan det finnas möjlighet att du får delta i frisörtävlingar, både nationellt och internationellt.

Som frisör kan du bli egenföretagare. Därför kommer du läsa marknadsföring och service samt lära dig hur du bygger upp en kundkrets och kommunicerar med den för att skapa både snygga frisyrer och lönsamma affärer.

Du kan kombinera profilen med idrottsutbildning LIU. Vill du läsa NIU måste du först kontakta rektor för programmet.

Du kan välja att läsa profilen som lärling.

högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2600-2800 p beroende på vilka val du gör.

profilen finns på:

Hår- och makeupstylist

Det som utmärker en stylist är att du fokuserar på helheten, hår, makeup, kläder, naglar och stylar för olika tillfällen. I yrkesrollen möter du många människor och för att trivas i rollen som stylist behöver du vara öppen, social och lyhörd för uppdraget och uppdragsgivaren.

En tv-sändning, modevisning en fotografering eller filmning kan bli dina framtida uppdrag som stylist. Även vissa butiker har idag anställda stylister för att hjälpa kunderna hitta rätt bland modetrenderna.

Med hjälp av färger, former och konceptet S.M.A.R.T.-styling lär du dig att arbeta fram dina kunders vackraste drag och personlighet. I utbildningen har du även möjlighet att ta en nagelcertifiering som gör att du kan jobba på nagelsalonger.

Du kan kombinera profilen med idrottsutbildning LIU. Vill du läsa NIU måste du först kontakta rektor för programmet.

högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2500-2800 p beroende på vilka val du gör.

profilen finns på:

“vi har supersnälla och bra lärare som anpassar undervisningen, så vi både hinner med allt och lär oss massa nytt.”

Kevin, inriktning Frisör

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!