Om inriktningen

Denna profil går endast att läsa som lärling.

Som barberare arbetar du endast med manliga kunder och fokuserar på herrdesign, manlig hårvård och skägg. Det är ett kreativt yrke där du fokuserar mycket på att ge god service, tekniskt kunnande och styling för att ta fram det bästa hos din kund. Allt fler frisörsalonger vässar rakknivarna, arbetar med varma handdukar, trimning och slätrakning till medvetna män och utpräglade barberare efterfrågas allt oftare.

På denna inriktning kan det vara möjligt att kombinera dina studier med idrottsträning LIU. Först måste du kontakta ansvarig rektor som tar ett beslut.

Barberare rakar skägg

Det här läser du

På Barberarprogrammet kommer du att få en gedigen utbildning inom barbering och herrfrisörtekniker. För det första lär du dig grundläggande och avancerade klipptekniker, rakning och skäggvård. Dessutom omfattar utbildningen färglära och styling, samt hur man ger professionell service till kunder. Eftersom du är ute på en APL-plats halva skoltiden, får du mycket praktisk erfarenhet. Programmet förbereder dig för en karriär som barberare eller herrfrisör, och du får den kompetens som krävs för att lyckas i branschen.

Efter avslutade studier kan du dessutom ta gesällprov i yrket.

barberare kammar kundens skägg

APL

Som barberare gör du din APL på olika barbershop eller frisörsalonger.

Du följer din salongs öppettider eller din handledares arbetstid, vilket oftast innebär fler timmar än en skoldag.

Läs mer om APL

lärling

Till barberare kan du endast läsa som lärling och startar inriktningen redan år 1. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Yrkesmöjligheter

Efter att ha slutfört utbildningen som barberare finns det många spännande karriärvägar att utforska. För det första kan du arbeta i etablerade barberarsalonger eller frisörsalonger. Dessutom kan du starta din egen verksamhet och bygga upp en egen kundbas. Som barberare kan du specialisera dig på moderna och klassiska herrklippningar, skäggvård och traditionell rakning. Utöver det finns möjligheter att arbeta inom mode- och skönhetsindustrin, där din expertis kan vara efterfrågad vid fotograferingar, modeshower och event. Med den ökande trenden för grooming och personlig stil, är efterfrågan på skickliga barberare hög, vilket gör att dina karriärutsikter ser ljusa ut.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Barberare
Egen företagare
Hårstylist
Säljare inom hårvård

barberare

Här kommer du att trivas om du tycker om att skapa och följa modetrender inom hår och skäggtrender. Som barberare utvecklar du din kreativitet och blir skicklig på att arbeta med olika klipp- och skäggvårdtekniker, samt traditionell rakning. Dessutom är du social och njuter av att möta nya människor, vilket är centralt i yrket.

Under utbildningen får du möjligheten att delta i olika event, såsom visningar och mässor. Vid tilldelning av stipendiemedel kan du även delta i nationella och internationella barberartävlingar.

En framtid som barberare ger dig möjlighet att arbeta på etablerade salonger eller starta ditt eget företag. Du kommer att lära dig marknadsföring och service, samt hur du bygger en kundkrets och skapar framgångsrika affärer.

Du kan kombinera profilen med idrottsutbildning LIU. Ta kontakt med ansvarig rektor före ansökan.

högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2600-2800 p beroende på vilka val du gör.