Hotell- och turismprogrammet

Om programmet

Tycker du att arbeta med service, bemötande, upplevelser och värdskap verkar spännande? Vill du kunna göra nationell eller internationell karriär? Då är Hotell- och Turismprogrammet något för dig. Inom programmet lär du dig att organisera, planera och leda aktiviteter samt planera resor och events. Du tränar på att prata inför mindre och större grupper och får fördjupade kunskaper om turism- och besöksnäringen.

Eftersom hela världen är en möjlig framtida arbetsplats är också språk en viktig del av utbildningen och både engelska och ett ytterligare språk ingår.

På det här programmet kan du kombinera dina studier med idrottsträning NIU eller LIU.

Jorden i rymden.

lärling

Det här programmet kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Det här programmet kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

ung guide pratar inför en grupp människor

Under dina tre år

Under tre år tränar du dina förmågor att prata inför grupper, att hitta lösningar och se möjligheter i olika situationer. Yrket handlar mycket om att ge service och se till att andra människor får den upplevelse de önskar sig.

För yrkesrollen är det även  viktigt att förstå ekonomi och företagande. Därför ges du möjlighet att starta och driva ett UF-företag under ett år.

högskolebehörighet

I programmet ingår engelska 6 och svenska 2/svenska som andraspråk 2 och väljer du svenska 3/svenska som andraspråk inom ditt individuella val får du grundläggande högskolebehörighet.

Elev lägger iordning handdukar på ett hotell

APL

På exempelvis ett hotell, konferens-anläggning, mässhall, eller ett eventbolag kan du göra APL.

Oftast sker praktiken i sammanhängande perioder fördelade över hela utbildningen.

Läs mer om APL

APL utomlands

Almåsgymnasiet söker varje år stipendier och beviljas vi extra pengar, kan elever göra delar av sin APL på annan ort eller utomlands. Tidigare år har elever varit i orter som exempelvis Malmö, Stockholm, Sälen och Åre, men även i länder som Portugal, Zambia och på Mallorca. Kanske blir du en av dem som åker?

Yrkesmöjligheter

Utbildningen har en hög internationell status och när du är färdigutbildad kan du exempelvis arbeta som hotell-receptionist, reseledare, guide, konferensvärd, värdinna, eventarrangör eller resesäljare. Du kan välja att vidareutbilda dig i Sverige eller utomlands eller börja arbeta direkt efter studenten. Många av våra elever väljer att jobba inom branschen direkt efter avslutade studier och ofta får de jobb via sin APL-plats. Du kan självklart få en grundläggande högskolebehörighet genom några kurskombinationer.

Skolan har ett etablerat samarbete med hotell och företag på bland annat Mallorca dit många av våra elever varit och gjort en del av sin APL

Exempel på yrken efter gymnasiet

Eventarrangör
Guide
Hotellreceptionist
Konferensvärd/värdinna

Receptionist
Reseledare
Resesäljare
Turistguide

det här läser du

Du har stor möjlighet att vara med och påverka din utbildning, oavsett om du vill ha en nationell eller en internationell karriär. Utbildningen innehåller kurser och ämnen som branschen efterfrågar och du får många tillfällen att omsätta dina teoretiska kunskaper genom att du deltar i evenemang. Programmet samarbetar med många företag och organisationer för att du ska förberedas för yrkeslivet och få en bred kunskap inom service, evenemang och ledarskap.

Varje år finns det flera tävlingar som du och dina klasskamrater kan vara med på om ni vill. Ett exempel är Gymnasie-SM inom besöksnäringen. Almåsgymnasiets elever har flera gånger placerat sig på prispallen där de tagit med sig både brons-, silver- och guldmedaljer hem.

Du kan välja att läsa programmet som lärling.

programmet finns på:

”Min dröm är att bli hotellchef på en stor internationell hotellkedja. Kanske i New York, Singapore eller Sydney.”

Alma, Hotell- och turismprogrammet

Inte rätt program för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra programmen. Du bestämmer!