Restaurang- och
livsmedels-
programmet

Se alla inriktningar

Om programmet

Skön gofika med kompisarna, fredagskäket på stan eller Nobelmiddag? Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med många praktiska inslag. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri eller med färskvaror.

Målet för alla profiler är att du ska lära dig att skapa schysta måltidsupplevelser. Utbildningen ska även ge kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.

I slutet av årskurs 1 väljer du inriktning för år 2 och 3. Varje inriktning har ett begränsat antal platser. Om det är fler sökande än det finns platser görs ett urval utifrån elevernas betyg i årskurs 1. 

På alla inriktningar kan det vara möjligt att kombinera dina studier med idrottsträning NIU eller LIU. På det här programmet krävs ett beslut av rektor, vilket gör att du måste ta kontakt med ansvarig rektor för programmet, innan du ansöker.

Inriktningar på programmet

lärling

Det härprogrammet kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Det här programmet kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Under dina tre år

Livsmedels- och restaurangbranschen har en stark internationell prägel och du lär dig mycket om andra matkulturer och hur det är att jobba i andra länder. Branschen har dessutom en regional anknytning med fokus på närliggande produktion och lokala traditioner. Under första terminen får du pröva på alla profiler och gör sedan ett profilval för resten av din utbildning. Service och bemötande är en viktig del i utbildningen eftersom du alltid kommer att ha din kund i fokus.

FRAMTIDSmöjligheter

Många elever börjar jobba direkt efter gymnasiet, andra väljer att studera vidare. Genom att styra dina kurser inom ditt individuella val får du grundläggande högskolebehörighet. Efter studenten kan du arbeta som till exempel kock, bagare, konditor, servitör, servitris, sommelier eller barista. Har du ett extra driv i dig kan du starta eget.

Efterfrågan på utbildad och yrkeskompetent personal inom restaruangbranschen är mycket hög i hela landet. Möjlighet till anställning direkt efter avslutat gymnasium är därför väldigt stor.

högskolebehörighet

Efter avslutade gymnasiestudier kan du börja arbeta direkt som bagare eller konditor. Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2500-2800 p beroende på vilka val du gör.

“Det är en fett rolig utbildning, och man får vänner för livet”

Simon, Restaurang och livsmedelsprogrammet

Bartender häller upp shots i glas