Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Bageri och konditori

Om inriktningen

Sitter du klistrad framför tv-program och Youtube-klipp om bakning? Att skapa sötsaker eller goda surdegsbröd är trendigt och vår profil Bageri och konditori gör dig till professionell bagare eller konditor. Branschen efterfrågar duktiga medarbetare och många elever arbetar efter utbildningen som bagare, konditor eller som restaurangkonditor. En del väljer att stanna kvar i Borås, andra är nyfikna på någon annan stad och söker sig vidare.

På inriktningen kan du kombinera dina studier med idrottsträning NIU eller LIU. På det här programmet krävs ett beslut av rektor, vilket gör att du måste ta kontakt med ansvarig rektor för programmet, innan du ansöker.

det här läser du

På utbildningen lär du dig både klassiska och internationella recept och att baka allt från traditionella surdegsbröd, tårtor och småbröd till trendiga bakverk. Du får en grundlig kurs i choklad och marsipan där du framställer olika figurer och formar choklad till fina praliner. Skolans egen butik Sjunde Himlen öppnar ibland och då säljer vi allt gott vi bakat till kunder. Det innebär att du även får träna kundbemötande, service och försäljning. Har du ett extra driv kan det finnas tävlingar som du får medverka i eller så startar du ett UF-företag för att lära dig allt du behöver om entreprenörskap och företagande.

ung konditor säljer bakelser i butik

APL

Dina APL-veckor är normalt fördelade på tre perioder under gymnasietiden, en period/läsår. Du kommer att lära dig mer om yrket av utbildade handledare på till exempel bagerier, konditorier, produktions-bagerier eller varför inte hos en tårtkonstnär.

Läs mer om APL

lärling

Den här inriktningen kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Den här inriktningen kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. 

Yrkesmöjligheter

Arbetsmarknaden är mycket god. Branschen efterfrågar duktiga medarbetare i hela landet. Efter gymnasiet kan du börja jobba direkt på bageri, konditori eller café. Vill du bli ännu bättre kan du vidareutbilda dig och ta ett gesällbrev i Göteborg eller Kristianstad. Funderar du på att studera längre fram? Du vet väl om att får grundläggande högskolebehörighet? Det kan kännas tryggt om du har ett stort intresse för bakning, men samtidigt vill ha möjlighet att söka vidare till högskola längre fram.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Bagare
Konditor
Restaurangkonditor
Egen företagare

Säljare inom bagerivaror
Specialist på konfektyrer och choklad

bageri och konditori

I skolans stora, luftiga bagerilokaler finns det både en bakavdelning med stora ugnar samt ett eget rum för choklad- och tårttillverkning. Flera dagar i veckan har du lektioner med bakning på schemat, allt för att du ska få de kompetenser som gör dig till en färdig bagare eller konditor, så du kan börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Du kan välja att läsa profilen som lärling.

På denna profil kan finnas möjlighet att kombinera med idrottsutbildning NIU eller LIU.

högskolebehörighet

Efter avslutad utbildning kan du direkt börja arbeta som bagare eller konditor. Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2500-2800 p beroende på vilka val du gör.

inriktningen finns på:

Det är verkligen världens godaste yrke 😋

Evelina, inriktning bageri och konditori

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

Konditor räcker över påse till kund i konditoriet