Frisör- och stylistprogrammet

Frisör

Om inriktningen

Vill du bli nästa stjärnfrisör? På inriktningen Frisör är det färg och form, hår, design och skönhet som står i fokus. Frisöryrket är ett socialt yrke där du måste trivas med att umgås med olika kategorier av människor och brinna för service.

Du får lära dig hantverket från grunden samt hur man ger ett professionellt bemötande. Efter utbildningen blir du frisöraspirant vilket gör dig redo för steget ut i arbetslivet.

På denna inriktning kan du kombinera dina studier med idrottsträning NIU eller LIU. För NIU måste du först kontakta ansvarig rektor som tar ett beslut.

Det här läser du

När du läser till frisör får du lära dig allt från grundläggande klipptekniker och färglära till avancerade stylingmetoder och hårvård. Du kommer att behärska olika klipp-, färg- och permanenttekniker samt lära dig hur man skapar professionella frisyrer för olika tillfällen. Utöver det får du också kunskaper i kundservice, försäljning och hur man driver en framgångsrik salong.

Lärare visar elev vid tvätt av hår

APL

Som frisör gör du din APL på olika frisörsalonger. Under åk 1 brukar oftast praktiken fördelas på några sammanhängande veckor, och under åk 2 och 3 är du på ditt APL-företag 1 dag/vecka.

Du följer din salongs öppettider eller din handledares arbetstid, vilket oftast innebär fler timmar än en skoldag.

Läs mer om APL

lärling

Den här inriktningen kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. 

Inriktningen Frisör kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. Profilen Barberare går endast att läsa som lärling.

Yrkesmöjligheter

På skolans nyrenoverade och superfräscha salong Himlaklippet , får du träna på olika hantverkstekniker både på dig själv och dina klasskamrater men även på övningshuvud, modeller och så småningom även på kunder. En dag i veckan från årskurs 2 har din klass ansvaret för salongen och ni tränar på att ta emot modeller och kunder samt utför övriga sysslor som förekommer i salong. 

Efter avslutad gymnasieutbildning blir du frisöraspirant och kan börja jobba i en salong. Efter 2000 arbetade timmar kan du göra gesällprovet vilket innebär att du är färdigutbildad frisör.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Frisöraspirant
Säljare inom hårvårdsprodukter

Frisör

Här kommer du trivas om du tycker om att skapa och gillar att hänga med i modetrender inom hår. Som frisör är du kreativ, social och tycker om att möta nya människor. Under utbildningen får du lära dig det senaste inom olika klipp- och färgtekniker.
Du kommer att få delta i frisörvisningar, reklamfotograferingar, mässor och modevisningar. Om skolan tilldelas stipendiemedel kan det finnas möjlighet att du får delta i frisörtävlingar, både nationellt och internationellt.

Som frisör kan du bli egenföretagare. Därför kommer du läsa marknadsföring och service samt lära dig hur du bygger upp en kundkrets och kommunicerar med den för att skapa både snygga frisyrer och lönsamma affärer.

Du kan kombinera profilen med idrottsutbildning LIU. Vill du läsa NIU måste du först kontakta rektor för programmet.

Du kan välja att läsa profilen som lärling.

högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2600-2800 p beroende på vilka val du gör.

INRIKTNINGEN finns på:

“vi har supersnälla och bra lärare som anpassar undervisningen, så vi både hinner med allt och lär oss massa nytt.”

Kevin, inriktning Frisör

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!