Hantverksprogrammet

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Om inriktningen

Vill du bli nästa stjärnfrisör? På inriktningen Frisör, barberare hår- och makeupstylist är det färg och form, hår, makeup, naglar och skönhet som står i fokus. Frisör- Barberar- och Hår- och makeupstylist-yrket är alla sociala yrken där du måste trivas med att prata och umgås med olika typer av människor.

Du får  lära dig om olika personlighetstyper för ett proffsigt bemötande. Efter utbildningen blir du frisörsaspirant, barberare eller hår- och makeupstylist och är redo att steget ut i arbetslivet.

På alla profiler utom Barberare kan du kombinera dina studier med idrottsträning NIU eller LIU.

Det här läser du

Första året läser du om färglära och materialkunskap där du får kunskap om olika tekniker och verktyg. Du läser dessutom om hårvård, lär dig grundläggande klipptekniker och får träna på att både permanenta och färga hår. Dessutom tränar du också mycket på styling, makeup och formgivning.

Till andra året gör du ditt profilval, Frisör, Barberare (endast som lärling) eller Hår- och makeupstylist och då fördjupar du dig i de kunskaper som behövs för ditt framtida yrke.

Skrattande ung tjej med makeupborste i handen.

APL

Som frisör eller makeupstylist gör du din APL på exempelvis frisörsalonger, i kosmetikabutiker eller skönhetssalonger. Under åk 1 brukar oftast praktiken fördelas på några sammanhängande veckor, och under åk 2 och 3 är du på ditt APL-företag 1 dag/vecka.

Du följer din salongs öppettider eller din handledares arbetstid, vilket oftast innebär fler timmar än en skoldag.

Läs mer om APL

 

lärling

Den här inriktningen kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. 

Profilen Frisör kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats. Profilen Barberare går endast att läsa som lärling.

Yrkesmöjligheter

På skolans egna salonger Himlaklippet och Superstar Styling, får du träna hårvård och olika tekniker både på dig själv och dina klasskamrater men även på dockor och så småningom även på kunder. En dag i veckan från årskurs 2 har din klass ansvaret för salongen och ni tränar på allt som har med kundmottagning att göra. Dessutom tar ni hand om salongens alla andra sysslor. Går du skolförlagt program kan du till åk 2 välja mellan två olika profiler Frisör eller Hår- och makeupstylist.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Barberare
Frisöraspirant
Makeupstylist

Nagelterapeut
Säljare inom hårvård
Säljare inom kosmetika

Kund i frisörstol tittar på fägalternativ. Frisör står bakom och ler.

PROFILER PÅ PROGRAMMET

Barberare

Denna profil går endast att läsa som lärling.

Som barberare arbetar du endast med manliga kunder och fokuserar på herrdesign, manlig hårvård och skägg. Det är ett kreativt yrke där du fokuserar mycket på att ge god service, tekniskt kunnande och styling för att ta fram det bästa hos din kund. Allt fler frisörsalonger vässar rakknivarna, arbetar med varma handdukar, trimning och slätrakning till medvetna män och utpräglade barberare efterfrågas allt oftare.

Du börjar med att läsa grundläggande frisörteknik, då ingår tekniker för alla typer av hår och kunder samt lite makeup. Därefter börjar din resa till barberare. Efter avslutade studier kan du ta gesällprov i yrket.

högskolebehörighet

Välj engelska 6 och svenska 3/svenska som andraspråk 3 inom ditt individuella val så får du grundläggande högskolebehörighet. Det innebär att du direkt efter gymnasiet kan söka till flera program på högskola och universitet.

Inriktningen finns på:

Ung frisör fönar en mans skägg.

Frisör

Att arbeta som frisör är kreativt men kräver också att du vill arbeta med människor, att du tycker det är roligt att möta nya människor och gillar att ge god service. Som frisörelev kan det hända att du deltar i frisyrvisningar, reklamfotograferingar, mässor och modevisningar. Om skolan tilldelas stipendiemedel kan det finnas möjlighet att du får delta i frisörtävlingar, både nationellt och internationellt. Frisörer är ofta egenföretagare och därför är entreprenörskap en viktig del av utbildningen. Du kommer att lära dig om marknadsföring och service, och hur du bygger upp en kundkrets och kommunicerar med den för att skapa både snygga frisyrer och lönsamma affärer.

Du kan välja att läsa profilen som lärling.

högskolebehörighet

Välj engelska 6 och svenska 3/svenska som andraspråk 3 inom ditt individuella val så får du grundläggande högskolebehörighet. Det innebär att du direkt efter gymnasiet kan söka till flera program på högskola och universitet.

profilen finns på:

Ung frisör klipper kund.

Hår- och makeupstylist

Det som utmärker en stylist är att du fokuserar på helheten, hår, makeup, kläder, naglar och stylar för olika tillfällen och i yrkesrollen möter du många människor. Du jobbar nära dem och experimenterar med deras utseende, utifrån både dina egna idéer och deras önskemål. För att trivas i rollen som stylist behöver du vara öppen, social och lyhörd för uppdraget och uppdragsgivaren. Med hjälp av färger, former och konceptet S.M.A.R.T.-styling lär du dig att trolla fram dina kunders vackraste drag och personlighet. I utbildningen har du även möjlighet att ta en nagelcertifiering som gör att du kan jobba på nagelsalonger.

högskolebehörighet

Välj engelska 6 och svenska 3/svenska som andraspråk 3 inom ditt individuella val så får du grundläggande högskolebehörighet. Det innebär att du direkt efter gymnasiet kan söka till flera program på högskola och universitet.

profilen finns på:

”vi har supersnälla och bra lärare som anpassar undervisningen, så vi både hinner med allt och lär oss massa nytt.”

Kevin, inriktning Frisör

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!

makeupstylist testar sina penslar