Om inriktningen
Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och arbetet i en bar, samt arbete inom besöksnäringen.
På inriktningen kan du kombinera dina studier med idrottsutbildning NIU eller LIU. På det här programmet krävs ett beslut av rektor, vilket gör att du måste ta kontakt med ansvarig rektor för programmet, innan du ansöker.
det här läser du
Du testar på båda inriktningarna under första terminen, därefter väljer du vilka kunskaper du vill fördjupa. Inriktningen kök och servering ger dig möjlighet att utveckla kunskaper om och färdigheter i livsmedelsproduktion, matlagning, bar och servering. Måltiden som helhet är central i utbildningen eftersom de olika verksamhetsområdena samverkar för att skapa måltidsupplevelser.
Oavsett om du hamnar på en restaurang, bar, eller ett café får du en känsla för smak och service och utvecklar stolthet och karisma som kock, bartender, barista eller servitör. Du lär dig att ta ansvar för att gästerna trivs och får vad de beställt. Det kommer alltid att finnas ett stort behov av duktiga medarbetare inom branschen och med utbildningen kommer du att vara laddad för en karriär nationellt eller internationellt.
APL
En värdefull del av utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet. Det är då du får praktisera dina kunskaper i skarpt läge vid sidan av en erfaren handledare. Du gör din APL på exempelvis en bar, olika typer av restauranger eller i ett storkök.
Dina veckor organiseras oftast i tre perioder under gymnasietiden.
lärling
Den här inriktningen kan du välja att läsa som skolförlagd utbildning. Det är mest likt det du gjort på grundskolan, det vill säga att alla lektioner sker i skolans lokaler, förutom när du är ute på APL. Den här inriktningen kan du också välja att läsa som lärlingsutbildning. Det är samma program, samma kurser med samma möjlighet till behörigheter men på ett lite annorlunda sätt. Du har lektioner i skolan 50% av din gymnasietid och resterande 50% tillbringar du på ett företag där du lär dig yrket på plats.
Yrkesmöjligheter
Många elever börjar jobba direkt efter gymnasiet, andra väljer att studera vidare. Efter studenten kan du arbeta som till exempel kock, servitör, servitris, bartender eller barista. Har du ett extra driv i dig kan du starta eget. Arbetsmarknaden är god i hela Sverige och det är en hög efterfrågan på, och stort behov av yrkesskickliga människor i branschen.
Exempel på yrken efter gymnasiet
Barista
Bartender
Cateringkock
Delikatesskock
Kallskänka
Kock
Servitör/servitris
Säljare inom matvaror
“Jag vill kunna jobba var som helst i världen. som kock, bartender eller servitör kan jag det.”
Axel, inriktning Kök och servering
Kök och servering
Bjuder du gärna dina kompisar eller familj på middag? Vill du utveckla ditt intresse och göra en karriär av det? På skolan finns ett topputrustat restaurangkök där du kan träna ditt yrkeskunnande i både storkök och fine dining. Köket är dessutom en del av Almåsgymnasiets restaurang Stjärnklart där du får träna på servering och barteknik i skarpt läge med riktiga gäster. Restaurangen är ofta fullsatt och maten och elevernas engagemang är mycket uppskattat! Efter gymnasiet kan du börja arbeta direkt som kock på restauranger eller i storkök, varm- eller kallkök, som bartender barista eller servitör/servitris. En annan möjlighet är att arbeta med catering eller i en delikatessavdelning.
Du kan välja att läsa profilen som lärling.
På denna profil kan finnas möjlighet att kombinera med idrottsutbildning NIU eller LIU.
högskolebehörighet
Direkt efter gymnasiet kan du börja arbeta inom restaurangbranschen som kock eller servitör. Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2500-2800 p beroende på vilka val du gör.
INRIKTNingen finns på:
Inte rätt inriktning för dig?
Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!