Frisör- och stylistprogrammet

Hår- och makeupstylist

Om inriktningen

Det som utmärker en stylist är att du fokuserar på helheten, hår, makeup, kläder, naglar och stylar för olika tillfällen. I yrkesrollen möter du många människor och för att trivas i rollen som stylist behöver du vara öppen, social och lyhörd för uppdraget och uppdragsgivaren. 

En tv-sändning, modevisning en fotografering eller filmning kan bli dina framtida uppdrag som stylist. Även vissa butiker har idag anställda stylister för att hjälpa kunderna hitta rätt bland modetrenderna.

Med hjälp av färger, former och konceptet S.M.A.R.T.-styling lär du dig att arbeta fram dina kunders vackraste drag och personlighet. I utbildningen har du även möjlighet att ta en nagelcertifiering som gör att du kan jobba på nagelsalonger.

Du kan kombinera profilen med idrottsutbildning LIU. Vill du läsa NIU måste du först kontakta rektor för programmet.

Det här läser du

När du läser till hår- och makeupstylist får du lära dig allt från grundläggande tekniker inom makeup och hårstyling till avancerade metoder för speciella tillfällen. Du kommer att behärska olika makeupstilar, från naturlig till glamourös, och lära dig hur man skapar eleganta frisyrer. Utöver det får du kunskaper i nagelvård, färg- och formteori samt hur man arbetar med olika produkter och verktyg. Dessutom lär du dig om kundservice, försäljning och hur man driver en framgångsrik verksamhet inom skönhetsbranschen. Du får också möjligheten att starta och driva ett UF-företag under ett år.

Stylist gör klart en frisyr

APL

Under utbildningen är du på APL på olika skönhetssalonger och skönhetsbutiker, sammanlagt 15 veckor under tre år.

Du följer din butiks eller salongs öppettider eller din handledares arbetstid, vilket oftast innebär fler timmar än en skoldag.

Läs mer om APL

 

Yrkesmöjligheter

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt som hår- och makeupstylist, i en kosmetikabutik eller som säljare av hår- och makeup-produkter.

Att arbeta som hår- och makeupstylist innebär att du får använda din kreativitet och dina färdigheter för att skapa fantastiska looker för olika tillfällen. Du arbetar med allt från vardaglig makeup till avancerade stilar för bröllop och modevisningar. Yrket kräver en god känsla för färg och form samt förmågan att anpassa sig efter kundens önskemål. Dessutom får du träffa många olika människor och bidra till att de känner sig vackra och självsäkra.


Exempel på yrken efter gymnasiet

Hårstylist
Makeupstylist
Nagelterapeut
Klädstylist

Personal shopper
Säljare inom kosmetik
Egen företagare

Hår- och makeupstylist

På skolans nyrenoverade och superfräscha salong Superstar Styling, får du träna på olika hantverkstekniker både på dig själv och dina klasskamrater men även på övningshuvud, modeller och så småningom även på kunder. Salongen är regelbundet öppen och tar emot kunder som vill ha hjälp med hårstyling, nagelvård och makeup. I samband med att salongen är öppen tränar ni också service och utför övriga sysslor som förekommer i en salong. 

Som hår- och makeupstylist kan du bli egenföretagare. Därför kommer du läsa marknadsföring och service samt lära dig hur du bygger upp en kundkrets och kommunicerar med den för att skapa ett framgångsrikt företag.

 

Du kan kombinera profilen med idrottsutbildning LIU. Vill du läsa NIU måste du först kontakta rektor för programmet.

högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet ingår i poängplanen på 2600-2800 p beroende på vilka val du gör.

elev gör makeup på kund

“Under åren på almås lärde jag mig både hantverket, hur en salong drivs samt att jag fick en förståelse för hur viktigt service är”

Ida, tidigare elev på inriktning hår- och makeupstylist

En makeuppalett

Inte rätt inriktning för dig?

Ingen fara. Gå tillbaka och bläddra bland de andra inriktningarna eller titta på ett annat program. Du bestämmer!