Introduktions-programmet

Om programmet

Introduktionsprogrammen (IM) vänder sig till dig som inte har uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan eller inte har gått i en svensk grundskola.

Samtliga utbildningsalternativ startar med en introduktionsperiod där en individuell studieplan fastställs. Alla alternativ kan ge dig möjligheten att bli behörig till gymnasieskolans nationella program beroende på hur många betyg du saknar och med vilken energi du tar dig an skolarbetet. Utbildningstiden varierar från 1-4 år.

Du får inte en examen från ett introduktionsprogram, däremot får du ett gymnasieintyg på den genomförda utbildningen.

INRIKTNINGAR PÅ PROGRAMMET

Individuellt alternativ – ima

Individuellt alternativ är tänkt för dig som har behöver extra hjälp för att få behörighet till ett nationellt program. Du får en utbildning som är anpassad efter dina behov. Det kan vara studier, praktik på en arbetsplats eller annat som du har nytta av. Målet är att du ska gå vidare till nationellt program, Yrkesintroduktion eller komma ut på arbetsmarknaden.

IMA finns på flera gymnasieskolor i Borås Stad.

Programinriktat val – IMV

Programinriktat val är tänkt för dig som inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program. Utbildningen är inriktad mot ett visst nationellt program och tanken är att du så snart som möjligt ska antas till det programmet. Programinriktat val kan du läsa mot både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Utbildningen har behörighetskrav. För att antas ska du ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Dessutom krävs godkända betyg i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, alternativt godkända betyg i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen.

IMV kan på kombineras med lokal idrottsutbildning LIU på vissa skolor. Kontakta varje skola för besked.

IMV är sökbar och finns på alla Borås Stads gymnasieskolor.

Språkintroduktion – IMS

Språkintroduktion är till för dig som är nyanländ i Sverige. Utbildningen har fokus på svenska språket, men du får också lära dig mer om det svenska samhället och den svenska skolan. Utbildningen ska förbereda dig för att så snabbt som möjligt kunna börja på ett nationellt program eller något annat introduktionsprogram. Språkintroduktion är inte ett sökbart program utan individuellt anpassat efter varje enskild elevs behov. Nyanlända elever som språkligt bedöms tillhöra språkintroduktion kan inte antas till yrkesintroduktion eller individuellt alternativ.

IMS finns på Sven Eriksonsgymnasiet.

Yrkesintroduktion – IMY

Yrkesintroduktion vänder sig till dig som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Du får en yrkesinriktad utbildning för att sedan kunna söka till ett yrkesprogram eller komma ut på arbetsmarknaden. Du läser både ämnen från grundskolan som du inte är behörig i och ämnen från nationella program i gymnasieskolan. I utbildningen ingår också praktik på en eller flera arbetsplatser.

Utbildningarna är 1-3 år och du söker via antagningsenheten precis som vilket annat program som helst. Du gör ett intresseval för den yrkesinriktning som du är intresserad av. Om det är många sökanden till samma antal platser görs urvalet med hjälp av meritvärde.

IMY finns Almåsgymnasiet och Viskastrandsgymnasiet.

AlmåSgymnAsiet

På Almåsgymnasiet går du i en klass tillsammans med andra elever som läser IMY och du läser matematik, svenska, samhällsorienterade ämnen samt yrkesämnen inom den yrkesbransch du valt. Utöver det kan du välja en kurs inom elevens val till exempel entreprenörskap, engelska eller idrott och hälsa. Utbildningen i skolan varvas med praktik på ett företag/verksamhet.

När du börjar på skolan kan du bestämma dig för om du vill läsa kurser för att bli behörig till ett nationellt program eller om du vill göra mer praktik för att kunna börja jobba efter skolan.

yrkesintroduktion MOT barn- och fritid

Är du intresserad av leda barn på förskola eller inom hälsa och idrott? På Yrkesintroduktion Barn och fritid kommer du att lära dig att leda andra människor, ung som gammal.

Viktiga egenskaper är att vilja leda och stödja andra människor för att de ska kunna utvecklas.

Du kommer bland annat att lära dig hur du planerar och genomför en aktivitet, hur du pratar med människor i olika åldrar för att de ska förstå och hur du blir en bra ledare.

utbildningen finns på:

yrkesintroduktion mot handel och administration

Vill du lära dig mer om försäljning eller om att arbeta på kontor? På Yrkesintroduktion Handel och administration kommer du att få allmänna kunskaper om försäljning, service och marknadsföring. Du tränas i att bemöta kunder och arbeta digitalt.

Viktiga egenskaper är att ha intresse för kunder, försäljning samt att du båda kan lyssna och vågar prata med andra människor.

Du kommer att bland annat att lära dig vad som är bra service, bemöta kund i butik eller per telefon och skriva mail.

utbildningen finns på:

YRKESintroduktion mot hantverksprogrammet

Tycker du om att skapa med händerna? Då kan Yrkesintroduktion Hantverk vara ett bra val för dig. I ett hantverksyrke skapar du med olika material utifrån skisser, ritningar och kunders önskemål.

Viktiga egenskaper är att vara serviceinriktad för att möta kund, tycka om att skapa med händerna, gilla färg och form och försäljning.

Du kommer att lära dig till exempel service och bemötande, färglära och materialkunskap.

florist

Som florist jobbar du i en blomsteraffär eller en handelsträdgård där du vattnar och sköter om växter, binder buketter och skapar dekorationer med färska snittblommor. Yrket kan ibland innehålla många lyft, långa dagar med mycket stående jobb och en hel del städning. Du möter kunder och arbetar med service och försäljning.

utbildningen finns på:

yrkesintroduktion mot hotell- och turism

Tycker du om att ge service och se till att andra människor får den upplevelse de önskar? På Yrkesintroduktion Hotell och turism kommer du få kunskaper om hur du gör för att gästen ska trivas och få det lilla extra.

Viktiga egenskaper är att du vill ge god service till andra, vara lyhörd för vad gästen önskar, vilja möta människor från världens alla hörn.

Du kommer att lära dig exempelvis hur man planerar för att en besökare ska få den upplevelse som den önskar. Utbildningen ger dig kunskaper inom service och bemötande för housekeeping, att arbeta som värd/värdinna eller i en reception.

utbildningen finns på:

yrkesintroduktion mot restaurang- och livsmedel

Är du intresserad av att skapa smakupplevelser? På yrkesintroduktion Restaurang och livsmedel kommer du att få kunskaper om att arbeta i ett bageri på ett café, eller i en restaurang.

Viktiga egenskaper är att bemöta och servera gäster, tycka om att baka och laga mat och arbeta när andra människor går ut och fikar eller äter på restaurang.

Du kommer bland annat att lära dig vad som är bra service och bemötande, grundläggande kunskaper om matlagning och bakning och om matallergier.

utbildningen finns på:

yrkesintroduktion mot vård- och omsorg

Är för dig som är intresserad av att i framtiden arbeta inom vården. Du kan till exempel arbeta inom hemtjänst, äldreomsorg eller med personer som har olika funktionsvariationer.

Viktiga egenskaper är att du är intresserad av människor och deras behov. Du har en vilja att arbeta nära alla människor som behöver vårdas och bemötas utifrån sina olika förutsättningar. Du vet också att vårdyrken innebär olika arbetstider, både dag- kvälls och helgarbete förekommer.

Du kommer bland annat att lära dig grundläggande vård, bemötande och hygien.

utbildningen finns på:

VISKASTRANDSGYMNASIET

På Viskastrandsgymnasiet går tillsammans med andra elever som läser på introduktionsprogrammet. Du har möjlighet att läsa matematik, svenska, samhälls- och naturorienterade ämnen samt yrkesämnen inom den yrkesbransch du är intresserad av. Du kan också få möjlighet att läsa vissa kurser på gymnasienivå. Utbildningen i skolan kan innehålla praktik på ett företag/verksamhet.

YRKESINTRODUKTION MOT BYGG och anläggning

På yrkesintroduktion mot bygg och anläggning får du lära dig grundläggande kunskaper inom våra yrkesområden samtidigt som du får möjlighet att läsa upp din behörighet för att fortsätta din utbildning på det nationella programmet.

Samtliga utbildningsalternativ startar med en introduktionsperiod där en individuell studieplan fastställs. Alla alternativ kan ge dig möjligheten att bli behörig till gymnasieskolans nationella program beroende på hur många betyg du saknar och med vilken energi du tar dig an skolarbetet. Utbildningstiden varierar från 1-4 år.

Du får inte en examen från ett introduktionsprogram, däremot får du ett gymnasieintyg på den genomförda utbildningen.

Om du inte vill söka till det nationella programmet efter avslutad yrkesintroduktion finns det möjlighet att läsa kurser för att bli golvläggare, betongarbetare, glastekniker eller ställningsbyggare.

UTBILDNINGARNA finns på:

Elever som bygger byggställning

Däck

YRKESINTRODUKTION MOT FORDON

RESERVDELSSPECIALIST, LÄTTA FORDON

Intresse för bilar, service och försäljning är en bra grund för att bli reservdelsspecialist. Med hjälp av datorn söker man fram de rätta reservdelarna och säljer dem till kunderna. På en bilverkstad servar reservdelsförsäljaren även mekanikerna med reservdelar. Bra servicekänsla och kundfokus är viktiga egenskaper för att lyckas som reservdelsförsäljare.

DÄCK- OCH HJULTEKNIKER

Intresse för bilar, service och försäljning är en bra grund för att bli däckmontör. Reparera och montera nya däck och balansera hjul samt med hjälp av dator ta fram rätt produkter. Bra servicekänsla och kundfokus är viktiga egenskaper för att lyckas som däckmontör.

UTBILDNINGARNA finns på:

Yrkesintroduktion mot industriteknik

En inriktning för dig som är intresserad av färg och form och drivs av kreativitet. Med hjälp av datorn får du skapa enklare motiv och mönster för tryck på papper eller textilier. Du kommer att lära dig hur man trycker t-shirts, flyers, tidningar och skyltar bl.a. På ett tryckeri så packar man även sakerna man trycker och skär ner dem i rätt storlekar, därför ingår även en stor del av detta i utbildningen.

Du kommer att få lära dig enklare hantering av program så som Illustrator och Indesign och hur du hanterar olika tryckmaskiner och deras program. För att få ett så bra tryck som möjligt på de produkterna du skapar och framförallt trycker så kommer du även få lära dig färglära. Detta innebär att du lär dig hur hur färger fungerar och hur man blandar dessa. Utbildningen skapar en bred grund för ett arbete på tryckeri. 

UTBILDNINGEN finns på:

Bild på tryckeriet
VVS elev mäter rör

yrkesintroduktion mot VVS och fastighet

På yrkesintroduktion mot VVS och fastighet får du lära dig grundläggande kunskaper inom våra yrkesområden samtidigt som du får möjlighet att läsa upp din behörighet för att fortsätta din utbildning på det nationella programmet.

Samtliga utbildningsalternativ startar med en introduktionsperiod där en individuell studieplan fastställs. Alla alternativ kan ge dig möjligheten att bli behörig till gymnasieskolans nationella program beroende på hur många betyg du saknar och med vilken energi du tar dig an skolarbetet. Utbildningstiden varierar från 1-4 år.

Du får inte en examen från ett introduktionsprogram, däremot får du ett gymnasieintyg på den genomförda utbildningen.

Inriktningen finns på:

Viskastrandsgymnasiet

Programinriktat val – IMV

På Viskastrandsgymnasiet erbjuder vi programinriktat val, IMV-platser på följande program:

  • Bygg och anläggning
  • El och energi
  • Fordon och transport
  • Industriteknik
  • Samhällsvetenskap
  • VVS och fastighet
Konditor spritsar cupcakes.